Последни новини
Home / Законът / Не е шега – и протест с „гордо вдигнати гевгири“ се извива пред Съдебната палата

Не е шега – и протест с „гордо вдигнати гевгири“ се извива пред Съдебната палата

Defakto.bg

Съдебната палата в София става арена на нов, екзотичен протест. В петък там ще се съберат от Църквата на Летящото Спагетено Чудовище, за да недоволстват срещу отказа на Софийския градски съд да впише организацията им в регистъра вероизповеданията у нас.

Във фейсбук страницата на „вярващите“  е поместен следният призив:

„Братя и сестри,
Както вече вероятно сте разбрали, съдебна система потъпка принципа на верска толерантност като отказа регистрацията на църквата ни. Добрата новина е, че получихме знак от ЛСЧ – срокът за обжалване изтича на последният свети петък от годината! Така можем да съчетаем връчването на жалбата с едно символично изказване на възмущението ни от отказа, като се съберем пред Съдебната палата с гордо вдигнати гевгири и по някой остроумен лозунг.“

Пастафарианците приемат, че вселената е създадена от Летящото Спагетено Чудовище, което с един размах на макаронените си израстъци е създало времето, пространството и законите на физиката, а останалото е дошло като следствие. Те вярват в рационалните и научни обяснения за света, вкусната храна и добрите напитки. На особена почит е бирата, отличителен знак – гевгира на главата.
Заявлението за регистрация е било направено през лятото от учредителя Стефан Кирязов.
В решението на съдия Владимир Вълков от СГС се посочва, че споделените убеждения сами по себе си не са достатъчни за институционализиране на дейността, като изтъква, че вероизповеданието предполага споделена вяра, за която е характерна и сакралността. Като цитира Конституцията, според която свободата на вероизповедание е ненакърнима, съдът посочва и задължението на държавата да поддържа търпимост и уважение между различни вероизповедания. А от представения устав на Църквата на Летящото спагетено чудовище, идеологията на вероизповеданието се противопоставя на останалите религии, цитира мотивите „Правен свят“.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Един коментар

  1. зъл пастафарианец

    „Във фейсбук страницата на „вярващите“ “

    Егати и нетолерантното отношение към пастафарианците. Защо вярващи е в кавички? Пастафарианците не вярват по-малко в чудесата на FSM, отколкото дядо владика вярва в Иисуса, непорочността на майка му и чудотворните способности на оцелялото от техните удове и покривала през вековете.

    Кощунство е да се издевателства тъй над младата религия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.