Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разпореди проверка за българските оръжия в Сирия (обновена)

Прокуратурата разпореди проверка за българските оръжия в Сирия (обновена)

Defakto.bg

Шокиращо е и да си българин и да видиш огромни количества българско оръжие в складове на джихадистите, казва пред БНР Диляна Гайтанджиева.

Районната прокуратура в Горна Оряховица се е самосезирала от публикация от 12 декември в „Труд”, че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие.   Държавното обвинение в железничарския град е разпоредило проверка по материала на репортера Диляна Гайтанджиева, която откри оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.  Това съобщава кореспондента на вестника Веселина Ангелова.

„Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г”, пише в материала на специалния пратеник.

Изнесената информация станала повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс „Аркус” по линия на общия надзор за законност. Прокуратурата и полицията в момента установяват дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси. Още при старта на разследването са иззети справки и документи от военното предприятие. Предвижда се да бъде изискана и пълна информация от Министерството на отбраната.

„Към момента няма констатирано нарушение. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство”, коментирали лаконично от Районната прокуратура в Горна Оряховица пред „Труд“

„Много е шокиращо, много е различно да си на място, да видиш и смъртта, и разрушенията, не само през камерата. Но е шокиращо и да си българин и да видиш огромни количества българско оръжие в складове на джихадисти от организация, обявена от ООН за терористична – фронтът „Ал Нусра“ – разказа пред БНР Диляна Гайтанджиева.
Оръжията, които видях и снимах, действително бяха в огромни количества. Всички те са произведени в България по руски лиценз. Изпратили сме запитване до фирмата-износител, но отговор няма, отбеляза още тя. Аз мога да кажа, че в Алепо в 8 склада открихме 4000 ракети „Град“ и още 2 милиона снаряди за тежка  картечница. По български данни износът е за над един милион лева“, са думите на журналистката. „Бих искала да чуя обясненията на „Аркус“ АД на кой са продали това оръжие, въпреки че това не оправдава факта, че оръжието е намeрено при Алкайда в Сирия“.
Гайтанджиева посочи още, че много от сирийците вече са привърженици на режима в Дамаск, защото за тях той е олицетворение на светското начало, а алтернативата е управление на ислямистите, което да превърне Сирия в халифат. Описвайки видяното в Алепо, тя разказа още: Не мога да си представя да не можеш да дадеш храна на детето си. Да виждаш как твоето малко бебе плаче за мляко, ти не можеш да му дадеш нищо, не можеш да излезеш, нямаш на кого да се обадиш. Нямаш ток, отопление, при минусови температури. Нямаш здрав покрив над главата си. Това е била тяхната реалност месеци наред.

Най-тъжното е, че цената на човешкия живот и на човешкото бъдеще се измерва в пет или десет хиляди долара или евро в зависимост от дестинацията, допълва журналистката.

Има междуведомствена комисия за експортен контрол (…) Българската страна спазва стриктно стандартите – не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г.”, заяви в четвъртък пред bTV външният министър Даниел Митов.

Руските военни, разминиращи и обезопасяващи сирийския град Алепо, са открили боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България, съобщи Иван Громов, командир на група за разминиране в Международния противоминен център.  Там има боеприпаси, стрелково оръжие и снаряди за установки „Град“ – германско, американско и българско производство, заяви той пред „Русия 24“.

Днес, четвъртък пред Нова тв,  д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания заяви: „Българската държава знаеше много добре, че наши оръжия отиват в Сирия посредством трети страни“.

„Ролята на България трябва да се изчисти. Ние не продаваме оръжия на терористите. Продаваме ги на Саудитска Арабия, Катар и САЩ“, допълни експертът.

Той посочи, че има два канала, по които българските оръжия са достигали до сирийските бойци: „В единия случай полетът е от София до Саудитска Арабия. Там разтоварват оръжията с тирове и те тръгват за Сирия през Йордания. В другия случай  самолетите летят за Катар, но не стигат дотам, а кацат в Турция и оттам се товарят на тирове за Сирия“.

По думите му, като краен потребител в документите фигурират Саудитска Арабия, Катар и Съединените щати, а посредниците са американски компании.

„Две трети от тези оръжия се изпращат до Фронт „Ан Нусра“, а останалите отиват за по-малките групировки. От Сирийската свободна армия заявиха, че те са само пощенска кутия“, поясни Абуаси.

„Eдната фирма е свързана с ЦРУ, а другата работи с Пентагона“, посочи той.

На снимката: Репортерът на „Труд“ Диляна Гайтанджиева  пред оръжието, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    А какво разбира Диляна Гайтанджиева от ракети “ Град“ и от “ снаряди“ за тежка картечница? и как е преброила в 8 склада 4000 ракети „Град“ и 2 милиона “ снаряди“ за тежка картечница? Тези въпроси трябва да бъдат поставени на самата Гайтанджиева. Ако това е вярно, със случая трябва да се занимава не горнооряховската прокуратура, а Върховна прокуратура, ДАНС, военното разузнаване и пр. Странно е, че публикацията на Гайтанджиева съвпада с изявлението на говорителкатао на руското външно министерство Мария Захарова – приличат си като две капки вода. Този случай трябва да се разследва на най – високо равнище и ако е вярно съобщението – отговорност трябва да понесат не само производителите, износителите, но и отговорните държавни ръководители.Но ако не е вярно – трябва да се потърси най-после отговорност от разпространителите на дезинформация, която сериозно засяга интересите на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.