Последни новини
Home / Законът / Проф.Екатерина Михайлова: Голямото събитие на 2016 г. е начина, по който народът гласува на изборите за президент

Проф.Екатерина Михайлова: Голямото събитие на 2016 г. е начина, по който народът гласува на изборите за президент

Defakto.bg

Има нужда от промяна на Конституцията, но тя трябва да бъде направена трезво, с поглед за плюсовете и минусите. Това заяви пред  bTV преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова в предаването „Тази сутрин“. В момента обаче тя  не вижда нужната трезвост, а като се говори за промяна в Конституцията, това се използва като политическо оръжие.

На въпрос дали президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията, като отказа да състави служебен кабинет, Михайлова каза, че ще може да отговори след 22 януари 2017 г., когато изтича мандата на държавния глава. Според нея има време Плевнелиев да състави ново правителство, защото „до 22 януари могат да се случат много неща“.

Тя смята за проблем в Конституцията дългата процедура преди да се стигне до предсрочни избори – един месец мина в консултации, втори ще чакаме ген. Румен Радев да встъпи в длъжност, после ще чакаме служебно правителство, изборите ще са вероятно през март, а новото правителство – евентуално през април.

Можеше да има и друга ситуация – да се състави служебен кабинет и докато министрите се научат откъде се влиза в министерствата, да бъдат назначени нови министри – това също нямаше да е добре, коментира тя.

Най-голямото събитие за 2016 г. са президентските избори и начинът, по който гласува народът, каза гостът. Според нея дори премиерът Бойко Борисов да не беше дал заявка, че при загуба ще подаде оставка, пак щеше да се стигне до тази развръзка. Представете си как продължава да управлява един министър-председател от партия, която е загубила тежко – при всяка публична проява ще бъде посрещан с въпроса за оставката. Това няма да доведе до стабилност, каза Михайлова.

Тя посочи, че първите стъпки на ген. Радев ще бъдат натоварени със свръхочаквания, тъй като мандатът му ще започне със съставянето на служебно правителство. „Трябва от първия час да действа съвсем ефективно“.

Помолена да коментира новите десни политически проекти, Михайлова каза, че ѝ е трудно, но „в политиката е много важно да си ясен, да застанеш на позиция, да отстояваш ценности. Проблемите, които имаме – тероризъм, ужасни явления, като българина в Берлин, са проблеми на ценности, които сблъскваме помежду си. Затова очаквам от политиците не само прагматични решения, но и да кажат къде стоят, да видим, че човекът и достойнството му е в центъра на политиката, а не сметките, бакалщината – това отвращава. За това гласуваха хората и на президентските избори, и на референдума – за да дадат сигнал, но дали беше разбран?“, каза проф.Михайлова.

Източник bTV

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.