Последни новини
Home / Законът / Булброкърс: Обвиненията за приватизацията на ЕВН са абсурдни и безпочвени

Булброкърс: Обвиненията за приватизацията на ЕВН са абсурдни и безпочвени

Defakto.bg

Часове след като прокуратурата официално оповести същината на обвиненията срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков за приватизацията на остатъчния дял на ЕВН и съобщи, че предстои обвиняване и на ексвицепремиера Симеон Дянков, инвестиционният посредник по сделката „Булброкърс“ ЕАД реагира с опровержение.

Прокуратурата съобщи, че разследването е започнало още през 2014 г. именно за ролята на „Булброкърс“ в тази приватизация, а през май 2016 г. изпълнителният директор на дружеството Рачев е привлечен като обвиняем за злоупотреба с доверие. От изнесените от държавното обвинение факти впечатли посочената двойна роля на „Булброкърс“ като посредник и на двете страни в сделката – на държавата, като продавач, и на австрийската ЕВН като купувач.

Нищо от това не отговаря на истината, заявяват от дружеството.

Ето тяхното съобщение:

„Във връзка с официално оповестената по-рано днес от прокуратурата информация, касаеща дейността на „Булброкърс“ по сделката за приватизацията на остатъчния дял на „ЕВН България“ЕАД, бихме искали още веднъж да заявим категорично, че оценяваме обвиненията към „Булброкърс“ ЕАД и мениджмънтана компанията като абсурдни и напълно безпочвени. Те касаят пазарна сделка успешно приключила през 2011 г. и почиват върху многократно опровергавани неверни допускания и твърдения. Обвиненията са  построени върху сигнал със съмнителна обективност подаден от бившия председател на КФН  Стоян Мавродиев, въпреки че проспекта за извършване на сделката е потвърден от управляваната от него институция, а КФН е регулирала и съблюдавала целия процес.

Очевидно в случая се преследват цели различни от справедливост и законност. Прокуратурата абсолютно неоснователно замесва името и репутацията на търговско дружество в своите видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори.

От чисто фактическа страна огромна част от изнесените на брифинга днес данни са неверни.

Категорично невярно е, че е заобиколен законът и Булброкърс“ ЕАД е изготвил и е определил цената на остатъчния дял от „ЕВН България“ ЕАД, както и че дружеството е избрало методология за оценка, която ощетява държавата. Оценката е изготвена от независим лицензиран оценител по методология определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както повелява закона и договора на инвестиционния посредник. „Булброкърс“ ЕАД е изпълнявал инструкциите на АПСК, препоръчал е минимална цена на акция, под която не съветва да се продават дялове, което е прието от Агенцията.

Сделката беше реализирана на пода на Българската фондова борса по метода на закрит аукцион, който е най-справедливия и състезателен метод, тъй като пазара сам определя стойността на акциите. Меко казано некоректно е да се сравняват цените за мажоритарен и миноритарен пакет акции, особено цените между 2004 г. и 2011 г. – в средата на най-тежката  финансова криза и при тотална липса на инвеститори. Въпреки това тази конкретна сделка беше оценена като огромен успех, защото заявките за покупка надхвърлиха със 130% предлаганите акции, постигнатата цена беше с 1/3 над минималната допустима цена одобрена от АПСК, а получената сума беше почти 100 млн. лв.

Приватизацията на миноритарния пакет акции на „ЕВН България“ по метода „смесен закрит аукцион“ е една от трите абсолютно идентични процедури за продажбата на миноритарните пакети в електроразпределителните дружества. Напълно необяснимо е как само една от тях, пет години след успешното й приключване, може да представлява проблем за прокуратурата, а другите две еднотипни сделки не са. Още повече, че постигнатата цена за остатъчния дял от „ЕВН България“ е най-висока, като мултипликатор на брутната печалба.

Като абсурдни и нямащи нищо общо с истината определяме твърденията, че „Буброкърс“ ЕАД е консултирал както държавата в лицето на АПСК, така и „ЕВН АГ“, Австрия. В нито един етап на тази сделка дружеството не е предоставяло консултантски услуги или инвестиционен съвет на австрийската компания.

Продажбата на пакета акции на „ЕВН България“ ЕАДе извършена в пълно съответствие със закона и изискванията на държавата в лицето на Агенция за приватизация и регулатора Комисия за финансов надзор (КФН).“

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.