Последни новини
Home / Законът / Трайков обяви, че бил предупреждаван за обвинението си, „ако не се поправи“

Трайков обяви, че бил предупреждаван за обвинението си, „ако не се поправи“

Defakto.bg

Бившият икономически министър Трайчо Трайков на два пъти бил предупреждаван,  че заради политическото си поведение ще стане клиент на прокуратурата. Това обяви самият той в студиото на „Тази сутрин”, след като стана ясно, че в празничните дни му е предявено обвинение за умишлена безстопанственост.

„Още юни месец, когато бях номиниран първоначално (за кандидат-президент от Реформаторския блок – б.р.) по два различни начина ми беше предадено недвусмислено каква ще бъде съдбата на обвинението във връзка с моето поведение”, посочи той.

От думите на самия Трайков се разбра, че той ще отговаря за продажбата на остатъчния пакет от акции  от „ЕВН България” (дружество, на което е бил прокурист преди да влезе в първия кабинет „Борисов”) на занижена, според държавното обвинение, цена. „Самото обвинение, откъдето и да го хванете, е безумно. Те твърдят, че са изготвили независима пазарна оценка. Тя затова се казва „пазарна” – защото я прави пазарът. Пазарът чрез платформата на Българска фондова борса е дал своята оценка и тя е с 20% по-висока от оценката на Агенцията за приватизация”, посочи ексминистърът.

Наред с критичните нюанси около връчването на призвовката на бившия министър тихомълком в навечерието на коледните и новогодишните празниците, обаче  се чуха и критични гласове около продажбата на миноритарния дял на държавата. На аргументите от онова време, че „ЕBH България “ не плаща никакви дивиденти, за какво са ни тези дялове“, критиците сочат, че правителството е трябвало да застави ЕРП-тата да регистрират истинската си печалба и да разпределят дивидент. “ Криенето на печалба е престъпление – към останалите акционери, и към данъчните. Държавата има достатъчно органи, за да установи истинската печалба, и да изиска и дивидента, а и данъците си“, казват те.

Вместо това държавата е направила най- удобното за ЕВH – продава дяловете си, а при един наличен купувач, няма как да се търси висока цена, вместо да промени закона за енергетиката, така че да се въведе квалифицирано мнозинство от 75% за вземане на решения. Така 33%-я дял щял да е достатъчен, за да стане управлението по равно.

Днес се очаква прокуратурата да даде официално разяснение за повдигнатото обвинение на бившия икономически министър.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.