Последни новини
Home / Законът / В Берлин: Тръгна процес срещу бежанец, набелязвал “мишени” на ИДИЛ

В Берлин: Тръгна процес срещу бежанец, набелязвал “мишени” на ИДИЛ

Defakto.bg

В Берлин при засилени мерки за сигурност започна първи в страната процес срещу бежанец, обвинен за връзки с ИДИЛ. Според прокуратурата 20-годишният сириец Шаас ал Мохамад е набелязвал потенциални мишени на “Ислямска държава” в немската столица. Той е пристигнал в Германия през 2015 г. с вълна от други мигранти и е потърсил убежище, съобщи БТА.

Обвиняемият Шаас ал Мохамад днес е влязъл в съдебната зала, облечен със син пуловер, като е криел лицето си. Два полицейски камиона са били паркирани пред съдебната палата, имало е и полицаи с автомати.

Мерките за сигурност са подобни на вземаните при всеки голям процес, заявила говорителката на съда Лиза Яни, според която процесът може да продължи при закрити врати – по част от обвиненията Шаас се третирал като непълнолетен.
Сириецът е бил арестуван на 22 март 2016 г., очаква се процесът да продължи поне три месеца. Обвиненията за “членство в терористична организация в чужбина” и “нарушение на закона за бойните оръжия” го заплашват с до 10 години затвор.
Вербуван през 2013 г. от ИДИЛ в Сирия чрез имама на родното си село, той преминава духовно и военно обучение, участва в ред операции на ислямистите. В Германия е  “потенциални мишени за нападение” в Берлин, по-специално Александерплац, Бранденбургската врата и Райхстага, където заседава парламентът.
Прокуратурата го обвинява също, че е действал като “свръзка за потенциални атентатори” и е “информирал за своето местоположение по принцип с оглед да извърши нападение в Германия”.

About De Fakto

Проверете също

Изборът на европейски делегирани прокурори – неочакван шанс за ВСС *

Биляна Гяурова-Вегертседер   Миналата седмица парламентът окончателно прие законови промени, свързани със статута и избора …

ОСА предлага на МВР пет варианта за справяне с огромните струпвания пред дирекция “Мигриция”

Заради  тежката ситуация с пандемията от Ковид -19  “Обединението на свободните адвокати”  предлага на на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.