Последни новини
Home / Законът / В Берлин: Тръгна процес срещу бежанец, набелязвал „мишени“ на ИДИЛ

В Берлин: Тръгна процес срещу бежанец, набелязвал „мишени“ на ИДИЛ

Defakto.bg

В Берлин при засилени мерки за сигурност започна първи в страната процес срещу бежанец, обвинен за връзки с ИДИЛ. Според прокуратурата 20-годишният сириец Шаас ал Мохамад е набелязвал потенциални мишени на „Ислямска държава“ в немската столица. Той е пристигнал в Германия през 2015 г. с вълна от други мигранти и е потърсил убежище, съобщи БТА.

Обвиняемият Шаас ал Мохамад днес е влязъл в съдебната зала, облечен със син пуловер, като е криел лицето си. Два полицейски камиона са били паркирани пред съдебната палата, имало е и полицаи с автомати.

Мерките за сигурност са подобни на вземаните при всеки голям процес, заявила говорителката на съда Лиза Яни, според която процесът може да продължи при закрити врати – по част от обвиненията Шаас се третирал като непълнолетен.
Сириецът е бил арестуван на 22 март 2016 г., очаква се процесът да продължи поне три месеца. Обвиненията за „членство в терористична организация в чужбина“ и „нарушение на закона за бойните оръжия“ го заплашват с до 10 години затвор.
Вербуван през 2013 г. от ИДИЛ в Сирия чрез имама на родното си село, той преминава духовно и военно обучение, участва в ред операции на ислямистите. В Германия е  „потенциални мишени за нападение“ в Берлин, по-специално Александерплац, Бранденбургската врата и Райхстага, където заседава парламентът.
Прокуратурата го обвинява също, че е действал като „свръзка за потенциални атентатори“ и е „информирал за своето местоположение по принцип с оглед да извърши нападение в Германия“.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.