Последни новини
Home / Законът / За 3 г. в Сливен са осъдени 109 за съжителство и секс с малолетни момичета

За 3 г. в Сливен са осъдени 109 за съжителство и секс с малолетни момичета

Defakto.bg

Районната прокуратура в Казанлък отчете 19 осъдени по глава четвърта от НК  – “Престъпления против брака, семейството и младежта“

През последните три години (от 2014 г. до 2016 г.) Районна прокуратура –Сливен е внесла в съда 115 обвинителни акта срещу 120 души за извършени престъпления по чл.151, ал.1 от НК и по чл.191, ал.1-3 от НК . Става дума за  „престъпни съвкупления с малолетни лица от женски пол, заживяване на съпружески начала с лица от женски пол, ненавършили 16 годишна възраст срещу родители, улеснили започване на такива съжителства“ , обстоятелства които Наказателния кодекс третира като престъпления.  По внесените актове са осъдени общо 109 лица, като няма допусната нито една оправдателна присъда, съобщава държавното обвинение.

В 34 от случаите е наложено наказание „лишаване от свобода“. В 11  –  не е било наложено наказание на основание чл.191, ал.4 от НК, тъй като е последвал  гражданки брак между лицата.

За същия период  в Районна прокуратура –Сливен са дошли от Отдел „Закрила на детето“ общо 302 сигнала за подобни казуси.

В 129 случая е бил постановен отказ да се образува наказателно производство, като във всички случаи мотивите са били „липса на извършено престъпление или липса на достатъчно данни за извършено престъпление“.

Няма нито един случай, в който отказът е мотивиран с „традициите в ромската общност“. Най-често  мотивите са , че лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 годни към момента на заживяване на съпружески начала – т.е. липса на престъпление. В 54 случая Районна прокуратура – Сливен е прекратила образуваните досъдебни производства заради „последвал граждански брак“.

По глава четвърта от НК – “Престъпления против брака, семейството и младежта“ през 2016 г. и  Районна прокуратура-Казанлък е предала на съд  24 души,  от които 19 са осъдени. Спрямо 18  присъдите са влезли в законна сила, съобщи пресслужвата на Апелативна прокуратура – Пловдив.  Законовият текст на престъпление по чл.191 от Наказателния кодекс криминализира случаите, в които пълнолетно лице, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна или 14-годишна възраст.

През месец ноември 2016 г. по инициатива на Районна прокуратура-Казанлък са проведени работни срещи с представители на Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ в общините: Казанлък, Гурково, Павел баня и Мъглиж, Детска педагогическа стая,  Здравни организации и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към общините Казанлък, Павел баня, Николаево, Гурково, Мъглиж, които са пряко ангажирани с работата с деца, извършители и пострадали от престъпления. Коментирани са били престъпленията срещу половата неприкосновеност и тези по чл.191 от Наказателния кодекс. Взети са решения за провеждане на превенция чрез здравната медиация към съответната община, търсене на съдействие от общопрактикуващите лекари, най-вече в малките населени места, които при наличния си непосредствен контакт, биха могли да провеждат беседи с лицата, станали обект на сексуално посегателство. Провеждат се и разяснителни кампании за полова просветеност в училищата, съобщава пресслужбата.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.