Последни новини
Home / Законът / Николай Ненчев с призовка за следствието в четвъртък и петък

Николай Ненчев с призовка за следствието в четвъртък и петък

Defakto.bg

Партията на министъра нарече главния прокурор Сотир Цацаров „сталинист“ и поиска европейско разследване срещу него 

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е призован утре и в петък в Столичната следствена служба, съобщи БНР.  От съобщението на военното министерство става ясно, че призовките са му били връчени преди новогодишните празници.

Прокуратурата вече внесе във Военния съд обвинителен акт срещу Ненчев за сделката за облеклото на армията.  Той беше обвинен и за договора за ремонта на изтребителите МиГ 29.

Предпразничните призовки  станаха повод партията на военният министър в оставка в сряда да обвини главния прокурор Сотир Цацаров в „сталинизъм, пропаганда и репресия“ и да призове за европейско разследване срещу него.

„Показателен е случаят, когато светлите дни на Рождество Христово бяха избрани за връчване на поредните призовки на министъра на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев, както и на още една от ярките реформаторски личности в днешната българска политика и кандидат за президент на Реформаторския блок, бившия министър Трайчо Трайков. Безспорно „празничните дни” не са избрани случайно за осъществяване на това „правно” действие“, посочват от БЗНС.

„Разбирането на Сотир Цацаров, е да приложи сталинсткия подход: да бъде сплашен „неудобният” на политическото задкулисие като се атакуват съзнанието и чувствата на неговите близки с внушения и заплахи за съдебни дела и дори …затвор. Разчита се, че така ще се окаже още по-голям психологически натиск върху личността на призованите, а и няма да има бърза реакция от страна на общественото мнение и политическите формации, които представляват“, смятат още  от партията на Ненчев.

„Затова на основание и във връзка с изключително опасният и квази-тоталитарен метод на действие на „правната” структура, станала печално известна като „Цацаратура”, БЗНС заявява: Г-н Главен прокурор, колкото повече усилвате натиска и репресиите върху демократичната общност в България, срещу личности, които на дело доказаха волята си за положителни за България промени, толкова повече и все по-често ние ще ви сочим с пръст и ще напомняме за извора на вашето „правно” вдъхновение. Ще ви държим във фокуса на нашата гражданска съвест и внимание. Това е наш национален и политически демократичен дълг, и той ще води към постоянно и системно изтъкване на онези ваши действия, които обслужват антибългарските действия на проруската финансово-икономическа и политическа олигархия и задкулисие у нас“, посочват още от БЗНС.

Правило е политическите партии да съзират престъпници само сред своите опоненти. А някои,  които са се закичили с емблемата на „демократи“ смятат, че са недосегаеми за закона, коментира пред DeFakto действащ магистрат.  Обвиненията в злоупотреба  със закона заради повдигнати обвинения са защитна позиция.Но когато данните за извършено престъпление са безусловни, само съдът може да реши дали едно обвинение е основателно или не, добави той.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.