Последни новини
Home / Законът / Правителствата се справят зле в борбата с корупцията в Европа и Централна Азия *

Правителствата се справят зле в борбата с корупцията в Европа и Централна Азия *

Defakto.bg

По повод на Международния ден за борба с корупцията – 9 декември, е изготвен  доклад на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“.   За целите на изследването са анкетирани 60,000 граждани в 42 държави в Европа и Централна Азия относно техните ежедневни преживявания,  свързани с корупция. Докладът отразява усещанията на гражданите към корупцията в собствените им държави, оценката им за антикорупционните действия на националните правителства, както и процента на домакинствата, които са дали подкуп. От изследването става ясно, че процентът на домакинствата, платили подкуп при ползване на публични услуги е 29% в Румъния (най-висока стойност от страните-членки на ЕС), 24 % в Литва, 22 % в Унгария и т.н. В България този процент е 17 на сто.

От Испания до Обединеното Кралство и Турция, подкрепата за популистки и националистически движения е във възход в Европа и Централна Азия. Въпреки че причините са многостранни и сложни, корупцията е в центъра на събитията – както провалът на правителствата да се справят успешно с корупцията, така и тяхното съучастие в корупционни или клиентелистки схеми.

За целите на доклада „Хората и корупцията: Европа и Централна Азия“, Трансперънси Интернешънъл разговаря с близо 60,000 граждани в 42 държави в Европа и Централна Азия относно техните ежедневни преживявания, свързани с корупция. Един от трима граждани в региона смята корупцията за един от най-големите проблеми в неговата страна. Тази стойност се покачва до двама от трима в Молдова, Испания и Косово, показвайки че са необходими спешни действия срещу злоупотребата с власт и задкулисни сделки.

Гражданите са също изключително недоволни от начина, по който правителствата се справят с корупционния риск в Европа и Централна Азия. Над половината (53%) посочват, че техните правителства се справят зле с борбата с корупцията, докато по-малко от една четвърт (23%) казват че се справят добре.

Правителствата на Украйна (86%), Молдова (84%), Босна и Херцеговина (82%), и Испания (80%) са преценени от техните граждани като най-зле справящи се с корупционните практики.

Подкупът е твърде често срещано преживяване за много домакинства в региона. Средно едно от шест домакинства е платило подкуп за достъп до публични услуги. Въпреки че по-малко домакинства в държави-членки на ЕС са платили подкуп, когато са имали досег до публични услуги, стойностите са значително по-високи на изток; най-високите стойности са в Таджикистан (50%), Молдова (42%), Азербайджан, Република Киргизстан и Украйна (38% за всяка). Румъния има най-високата стойност за държава-членка на ЕС с 29%, следвана от Литва с 24%.

„Корупцията е сериозен проблем на всички в целия регион на Европа и Централна Азия. В страните от ЕС много граждани виждат как богатите и тези в правителството, изкривяват системата в своя полза“ казва Хосе Угаз, председател на Трансперънси Интернешънъл. „Правителствата просто не правят достатъчно, за да се справят с корупцията, защото индивидите на върха са облагодетелствани. За да се сложи край на тази обезпокоителна връзка между богатство, власт и корупция, правителствата трябва да изискват по-високи нива на прозрачност, включително около това кой притежава и контролира фирми чрез обществени регистри за собственост“, допълва той.

„Заради позициите им на върха на пирамидата на властта, корумпираните елити и олигарси са трудни за отстраняване. Но ние сме виждали, че това може да се направи, ако хората са обединени и изискват по-високи стандарти от своите лидери и съдебната власт действа независимо, за да ги държи отговорни,“ казва Угаз.

Справянето с корупцията изисква ясен ангажимент от страна на всички равнища на управление, частния сектор и гражданското общество, които да работят заедно за преодоляване на корупцията.

Трансперънси Интернешънъл дава четири ключови препоръки за намаляване на политическата корупция и за подпомагане на гражданите да говорят без страх от отмъщение. Правителствата в Европа и Централна Азия следва:  

  • да имат прозрачни правила за лобирането и публичен регистър за лобиране, така че политическите решения да могат да бъдат следени по-внимателно;
  • да гарантират независимостта на съдебната власт, особено в страни на които предстои присъединяване към ЕС и страните от бившия Съветски съюз, чрез намаляване на влиянието на изпълнителната власт над съдебната система и прокурорските служби и въвеждане на прозрачни и обективни системи за назначаването, прехвърлянето и освобождаването от длъжност на съдии и прокурори;
  • приемане и прилагане на цялостно законодателство за защита на лицата, подаващи сигнали;
  • да подкрепят лицата, подаващи сигнали и сигнализиращи за корупция и осигурят подходящи последващи действия по разкритата от тях информация.

*Заглавието е от оригиналната публикация на интернет страницата на „Трансперънси интернешънъл“

*Извадката, която ви предлагаме е на Боркор: Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.