Последни новини
Home / Законът / Правителствата се справят зле в борбата с корупцията в Европа и Централна Азия *

Правителствата се справят зле в борбата с корупцията в Европа и Централна Азия *

Defakto.bg

По повод на Международния ден за борба с корупцията – 9 декември, е изготвен  доклад на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“.   За целите на изследването са анкетирани 60,000 граждани в 42 държави в Европа и Централна Азия относно техните ежедневни преживявания,  свързани с корупция. Докладът отразява усещанията на гражданите към корупцията в собствените им държави, оценката им за антикорупционните действия на националните правителства, както и процента на домакинствата, които са дали подкуп. От изследването става ясно, че процентът на домакинствата, платили подкуп при ползване на публични услуги е 29% в Румъния (най-висока стойност от страните-членки на ЕС), 24 % в Литва, 22 % в Унгария и т.н. В България този процент е 17 на сто.

От Испания до Обединеното Кралство и Турция, подкрепата за популистки и националистически движения е във възход в Европа и Централна Азия. Въпреки че причините са многостранни и сложни, корупцията е в центъра на събитията – както провалът на правителствата да се справят успешно с корупцията, така и тяхното съучастие в корупционни или клиентелистки схеми.

За целите на доклада „Хората и корупцията: Европа и Централна Азия“, Трансперънси Интернешънъл разговаря с близо 60,000 граждани в 42 държави в Европа и Централна Азия относно техните ежедневни преживявания, свързани с корупция. Един от трима граждани в региона смята корупцията за един от най-големите проблеми в неговата страна. Тази стойност се покачва до двама от трима в Молдова, Испания и Косово, показвайки че са необходими спешни действия срещу злоупотребата с власт и задкулисни сделки.

Гражданите са също изключително недоволни от начина, по който правителствата се справят с корупционния риск в Европа и Централна Азия. Над половината (53%) посочват, че техните правителства се справят зле с борбата с корупцията, докато по-малко от една четвърт (23%) казват че се справят добре.

Правителствата на Украйна (86%), Молдова (84%), Босна и Херцеговина (82%), и Испания (80%) са преценени от техните граждани като най-зле справящи се с корупционните практики.

Подкупът е твърде често срещано преживяване за много домакинства в региона. Средно едно от шест домакинства е платило подкуп за достъп до публични услуги. Въпреки че по-малко домакинства в държави-членки на ЕС са платили подкуп, когато са имали досег до публични услуги, стойностите са значително по-високи на изток; най-високите стойности са в Таджикистан (50%), Молдова (42%), Азербайджан, Република Киргизстан и Украйна (38% за всяка). Румъния има най-високата стойност за държава-членка на ЕС с 29%, следвана от Литва с 24%.

„Корупцията е сериозен проблем на всички в целия регион на Европа и Централна Азия. В страните от ЕС много граждани виждат как богатите и тези в правителството, изкривяват системата в своя полза“ казва Хосе Угаз, председател на Трансперънси Интернешънъл. „Правителствата просто не правят достатъчно, за да се справят с корупцията, защото индивидите на върха са облагодетелствани. За да се сложи край на тази обезпокоителна връзка между богатство, власт и корупция, правителствата трябва да изискват по-високи нива на прозрачност, включително около това кой притежава и контролира фирми чрез обществени регистри за собственост“, допълва той.

„Заради позициите им на върха на пирамидата на властта, корумпираните елити и олигарси са трудни за отстраняване. Но ние сме виждали, че това може да се направи, ако хората са обединени и изискват по-високи стандарти от своите лидери и съдебната власт действа независимо, за да ги държи отговорни,“ казва Угаз.

Справянето с корупцията изисква ясен ангажимент от страна на всички равнища на управление, частния сектор и гражданското общество, които да работят заедно за преодоляване на корупцията.

Трансперънси Интернешънъл дава четири ключови препоръки за намаляване на политическата корупция и за подпомагане на гражданите да говорят без страх от отмъщение. Правителствата в Европа и Централна Азия следва:  

  • да имат прозрачни правила за лобирането и публичен регистър за лобиране, така че политическите решения да могат да бъдат следени по-внимателно;
  • да гарантират независимостта на съдебната власт, особено в страни на които предстои присъединяване към ЕС и страните от бившия Съветски съюз, чрез намаляване на влиянието на изпълнителната власт над съдебната система и прокурорските служби и въвеждане на прозрачни и обективни системи за назначаването, прехвърлянето и освобождаването от длъжност на съдии и прокурори;
  • приемане и прилагане на цялостно законодателство за защита на лицата, подаващи сигнали;
  • да подкрепят лицата, подаващи сигнали и сигнализиращи за корупция и осигурят подходящи последващи действия по разкритата от тях информация.

*Заглавието е от оригиналната публикация на интернет страницата на „Трансперънси интернешънъл“

*Извадката, която ви предлагаме е на Боркор: Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.