Последни новини
Home / Законът / Адвокатите загубиха битка с адски шум от строеж, бил позволен

Адвокатите загубиха битка с адски шум от строеж, бил позволен

Defakto.bg

Адски шум от строеж ви пречи да работите, да мислите, изобщо да живеете? Очаквате някой от общината да вземе мерки и да спре безобразието? Напразно, ако сте в София, дори и стените ви да се тресат, шумът ще продължава и никой нищо няма да направи. Стига  строителите да работят от 9,00 ч. до 13,00 ч. и от 16,00 ч. до 21,00 ч., всичко е тип-топ. Така, оказва се, повелявала общинска наредба, според прочита на общината.

Че софиянци нямат никаква защита срещу шумовия тормоз на багери, набиване на релси и прочее строителни дейности, с учудване едва сега научават дори от Софийската адвокатска колегия. Именно адвокатите, представители на две солидни банки – ОББ и Тексимбанк, както и измъчени граждани подадоха жалби срещу шума и вибрацията, идващи от строеж в центъра на София, който им причинява стрес и ги поставя в невъзможност да работят.

Драмата вече бе описвана от De Fakto. Седалищата на САК и двата банкови офиса са на бул. “Тодор Александров”, а отсреща им, на ул.”Перник” трети месец се набиват релси на нова сграда и шумът е невъобразим.

Какво се оказва?

След като в края на ноември биваха разкарвани по различни институции с обяснения, че не те отговарят за контрола върху шума, жалващите сега са получили отговор от кмета на район “Възраждане” Савина Савова.

В него се изяснява, че проблемният строеж е на “Офис сграда с подземен паркинг, гаражи и кафе”, изпълняван от “Строително-предприемачески холдинг” ЕООД. И, първо, е абсолютно законен, за него е издадено разрешение на 15 март 2016 г. от главния архитект на София. Дотук – добре, още повече, че протестите не са закоността на работите, а за начина на изпълнението им.

Е, именно по този пункт става особено интересно.

Нарушение има

Извършена проверка от регионалната здравна инспекция установява безспорно нарушение. Директорът на инспекцията д-р Данчо Панчев уведомява общината за извършени замервания на нивото на шума още на 25 ноември 2016 г. Замерванията по 12 пункта, започнали в 10,45 ч., са констатирали превишаване на граничната стойност от 65 децибела за ден с от 1 до 23 децибела. Резултатите са изпратени на общината “да се предприемат съответни разпоредителни действия”. Сиреч – шумните работи да се спрат.

Но наредбата позволявала

Нарушения може и да има, но действия спрямо строителя няма да се предприемат, категорична е кметът Савина Савова.

И се позовава на чл.3, ал. 4 от Наредба №1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на СОС. Текстът гласи: “В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползуването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа.”

Извършените измервания на здравната инспекция “попадат в обхвата на чл. 3, ал.4 от наредбата и не следва да се предприемат разпоредителни действия към фирмата-строител”, заключава кметът на район “Възраждане”.

Любопитното е, че в същата наредба например се забранява продължителното загряване и форсирането на място на автомобилни двигатели в жилищните квартали, шумът от които със сигурност е по-малък от строителната дандания.

Дали общината правилно е разчела собствените си правила, да решават адвокатите – кой, ако не те най-добре ще преценят дали и къде да оспорят кметското решение.

А адският шум продължава, след кратко затишие по Нова година.

 

About De Fakto

Проверете също

Прекратиха атестиране на известен съдия, ще му правят ново

Отлагат произнасянето за дисциплинарното разследване на Георги Ушев Сагата с атестирането на съдия Милен Василев …

Румен Радев свика първото заседание на 45-ото Народно събрание на 15 април

 Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.