Последни новини
Home / Законът / Адвокатите загубиха битка с адски шум от строеж, бил позволен

Адвокатите загубиха битка с адски шум от строеж, бил позволен

Defakto.bg

Адски шум от строеж ви пречи да работите, да мислите, изобщо да живеете? Очаквате някой от общината да вземе мерки и да спре безобразието? Напразно, ако сте в София, дори и стените ви да се тресат, шумът ще продължава и никой нищо няма да направи. Стига  строителите да работят от 9,00 ч. до 13,00 ч. и от 16,00 ч. до 21,00 ч., всичко е тип-топ. Така, оказва се, повелявала общинска наредба, според прочита на общината.

Че софиянци нямат никаква защита срещу шумовия тормоз на багери, набиване на релси и прочее строителни дейности, с учудване едва сега научават дори от Софийската адвокатска колегия. Именно адвокатите, представители на две солидни банки – ОББ и Тексимбанк, както и измъчени граждани подадоха жалби срещу шума и вибрацията, идващи от строеж в центъра на София, който им причинява стрес и ги поставя в невъзможност да работят.

Драмата вече бе описвана от De Fakto. Седалищата на САК и двата банкови офиса са на бул. „Тодор Александров“, а отсреща им, на ул.“Перник“ трети месец се набиват релси на нова сграда и шумът е невъобразим.

Какво се оказва?

След като в края на ноември биваха разкарвани по различни институции с обяснения, че не те отговарят за контрола върху шума, жалващите сега са получили отговор от кмета на район „Възраждане“ Савина Савова.

В него се изяснява, че проблемният строеж е на „Офис сграда с подземен паркинг, гаражи и кафе“, изпълняван от „Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД. И, първо, е абсолютно законен, за него е издадено разрешение на 15 март 2016 г. от главния архитект на София. Дотук – добре, още повече, че протестите не са закоността на работите, а за начина на изпълнението им.

Е, именно по този пункт става особено интересно.

Нарушение има

Извършена проверка от регионалната здравна инспекция установява безспорно нарушение. Директорът на инспекцията д-р Данчо Панчев уведомява общината за извършени замервания на нивото на шума още на 25 ноември 2016 г. Замерванията по 12 пункта, започнали в 10,45 ч., са констатирали превишаване на граничната стойност от 65 децибела за ден с от 1 до 23 децибела. Резултатите са изпратени на общината „да се предприемат съответни разпоредителни действия“. Сиреч – шумните работи да се спрат.

Но наредбата позволявала

Нарушения може и да има, но действия спрямо строителя няма да се предприемат, категорична е кметът Савина Савова.

И се позовава на чл.3, ал. 4 от Наредба №1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на СОС. Текстът гласи: „В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползуването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа.“

Извършените измервания на здравната инспекция „попадат в обхвата на чл. 3, ал.4 от наредбата и не следва да се предприемат разпоредителни действия към фирмата-строител“, заключава кметът на район „Възраждане“.

Любопитното е, че в същата наредба например се забранява продължителното загряване и форсирането на място на автомобилни двигатели в жилищните квартали, шумът от които със сигурност е по-малък от строителната дандания.

Дали общината правилно е разчела собствените си правила, да решават адвокатите – кой, ако не те най-добре ще преценят дали и къде да оспорят кметското решение.

А адският шум продължава, след кратко затишие по Нова година.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.