Последни новини
Home / Законът / Ненчев с ново обвинение за престъпление по служба за ремонта на МиГ-овете

Ненчев с ново обвинение за престъпление по служба за ремонта на МиГ-овете

Defakto.bg

В 30-дневен срок прокуратурата внася в съда обвинителен акт  срещу министъра в оставка

Софийска градска прокуратура (СГП) предяви окончателно обвинение на Николай Ненчев за престъпление по служба, се казва в съобщение на държавното обвинение. В хода на разследването прокуратурата е събрала доказателства за още едно престъпно деяние, осъществяващо признаците на престъпление по служба. То е извършено в периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. от министъра на отбраната, казва държавното обвинение.

„В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Николай Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък“ , гласи съобщението на прокуратурата.

По тази причина на 05 януари, четвъртък 2017 г. на  Ненчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление, тоест с  две отделни деяния той  е осъществил поотделно състава на едно и също престъпление по служба –  чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

В 30-дневен срок  Софийска градска прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу Ненчев.

През ноември миналата година Софийска градска прокуратура съобщи, че е  привлякла като обвиняем министъра на отбраната Николай Ненчев за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Обвинението бе за това, че  Николай Ненчев  за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството. На 27 ноември 2015 година парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. В подкрепа на споразумението гласуваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Против се обявиха БСП и Атака и независими, а АБВ не взе участие в гласуването, защото според парламентарната група Народното събрание не е компетентно да се произнася по търговски договори.

Тогава министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че България се стреми да ограничи зависимостта си от страни извън ЕС и НАТО и уточни, че споразумението, дава гаранция за това, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си за охраната на въздушното пространство, както и гарантира възможността българските пилоти да летят със съвременно оборудване.

В края на 2015 година държавното обвинение възложи на ДАНС да извърши проверка договора след сигнал на гражданин. Министър Ненчев веднъж вече бе разпитан по случая в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Тогава той обясни пред журналисти, че проверката касае избора на компания за ремонт на двигателите, а не цената за това.

„Заради забавянето на ремонта на двигателите е намален нальотът на пилотите. При установен стандарт от 180 часа на година нальот според стандарти на НАТО, летателните часове са сведени до 33 часа на година. Това води до опасност от допускане на тежки грешки, опасност от разтренираност. Стигнало се е дотам, че пилоти са били готови за пенсиониране, а в същото време на е имало възможност за обучение на млади летци. Така България е можело да загуби въздушния си суверенитет“, обясни Румяна Арнаудова.

Принудителното приземяване на бойната авиация беше основна теза и на Радев. „Тръгнах си от армията, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не се вслушва в моята експертиза и се отнася към такива важни проблеми с неглижиране“, каза бившият  шеф на ВВС ген. Румен Радев, когато подаде рапорт за напускане през август. Той посочи, че нашите летци летят около 5 пъти по-малко от стандартите на НАТО, и разкритикува МО за тежкото състояние на авиацията.

Във военния съд срещу Ненчев вече има един обвинителен акт за самоволно спряна обществена поръчка за военни униформи. По това дело Столичната военно-окръжна отговорност търси отговорност от Ненчев и от шефа на инвестиционната дирекция в МО Венислав Цанов за тежко длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 3 НК, довело до загуба за повече от четвърт милион лева. Става дума за нагласена обществена поръчка за ушиване на военни униформи – стопирана, за да бъде спечелена от втория класиран кандидат, категорична е  прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.