Последни новини
Home / Законът / Общ фронт опитва да спаси върховенството на закона в Белгия

Общ фронт опитва да спаси върховенството на закона в Белгия

Defakto.bg

 

От David Morelli, Belgian League of Human Rights

%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b3%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%b8%d1%86%d0%b8Белгия отказа да изпълни решение на съда, според което държавният секретар по въпросите на миграцията и убежището трябва да издаде виза на сирийско семейство. Няколко НПО се обърнаха с искане към ООН и Съвета на Европа да спасят върховенството на закона.

Групата, подписала* иска, включително организации за граждански свободи, адвокати и съдии, изпрати писмо до комисаря за правата на човека към Съвета на Европа и специалния докладчик по въпросите на независимостта на съдиите и адвокатите на ООН. В него те призовават за спешни действия в отговор на отказа на белгийския държавен секретар по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище да издаде хуманитарна виза или тримесечен пасаван на сирийско семейство.

Тази изключителна ситуация изисква извънредни мерки. Подписалите се, включително няколко организации за граждански свободи, адвокати и съдии, изпрати писмо до Нийлс Mюизниекс, комисар за правата на човека към Съвета на Европа, и Моника Пинто, специален докладчик по въпросите на независимостта на съдиите и адвокатите на ООН.

Атака срещу съдебната система

Организациите призовават да бъдат предприети спешни мерки, защото решението на белгийския държавен секретар противоречи на съдебно постановление, разпореждащо предоставяне на виза.  Отказът да се съобрази със съда, одобрен от белгийското правителство, е атака срещу съдебната власт. Тя играе много важна роля в защитата на основните права, е  становището на подписалите апела.

На 7 декември Апелативният съд в Брюксел издаде решение, което задължи белгийската държава, под заплахата от многократни финансови санкции, да изпълни съдебното решение на белгийския Съвет за правно и процесуално представителство на чужденците. Според него държавата е длъжна да издаде хуманитарна виза или пасаван на сирийско семейство. Държавният секретар по въпросите на миграцията и убежището публично заяви, че няма да се съобрази с решенията и няма да ги признае, дори и други съдебни инстанции да ги потвърдат.

Уважавай върховенството на закона

В отговор на тези нарушения на правителството, включително незачитане на принципите на правовата държава, както и на някои основни права, общ фронт призова съответните международни органи на ООН и отделните нива на Съвета на Европа да се намесят и спешно да посетят Белгия. Те трябва на място да установят и определят недостатъците в областта на защитата на основните права. Така ще могат да започнат диалог с държавните институции и гражданското общество.

Подписалите апела настояват също така комисарят по правата на човека към Съвета на Европа да постави въпроса пред генералния секретар на Съвета, тъй като има основания да се счита, че е нарушен член 6 от Европейската конвенция за правата на човека. Той гласи, че всеки има право на справедлив публичен процес и ефективна защита в съда. Само така се гарантира спазването на основните права.

Надеждата на подписалите призива е, че ще се стигне до достоен и справедлив завършек на този особено тревожен прецедентен случай. Казусът е свързан и със същинското разделение на властите и в по-общ аспект със зачитането на върховенството на закона от правителството на Белгия, (което трябва да е негов символ).

* Подписали:

Association syndicale des magistrats (Trade Union Association of Judges)

Avocats.be

Liga voor mensenrechten

Ligue des droits de l’Homme (Belgium League of Human Rights)

Syndicat des avocats pour la démocratie (Lawyers for Democracy Trade Union)

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.