Последни новини
Home / Законът / Сделката за Дипломатическия клуб в Бояна излиза “чиста”

Сделката за Дипломатическия клуб в Бояна излиза “чиста”

Defakto.bg

Продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна на трима младежи с общо 3 лева капитал в съвместната им фирма излиза чиста като сълза.

През септември миналата година 21-годишната Ванеса Тодорова, 24-годишният Йордан Йорданов и неговият 21-годишен брат Димитър Йорданов от Стара Загора, съдружници в „Ексклузив уеб дизайн” ООД спечелиха търга за приватизация на Дипломатическия клуб, давайки цена от 8,5 млн.лв. Гръмна скандал, а публикации обявиха, че зад покупката стои депутатът Делян Пеевски.

Дали е така, отговор няма и до днес. Но проверката на НАП е приключила и установила, че има ясен произход на средствата за покупката. Парите били дадени от  “друго юридическо лице”, обяви днес говорителят на НАП Росен Бъчваров пред bTV. Но отказа да съобщи кое е това юридическо лице – законът го забранявал.

„Няма как да се каже кое е юридическото лице – така е по закон. Законът ясно казва, че резултатите от проверки и ревизии са конфиденциални. Имало е случаи, които сме искали да оповестим такава информация, но по закон няма как”, подчерта той. И добави, че работата на НАП е да изследва дали някой не е избягнал плащането на данъците. А в случая всичко било наред.

Още миналата година и надзорът по следприватизационния контрол прие, че в сделката всичко е ясно и законно и тя бе одобрена. След приключването на проверката на НАП проблемът от гледна точка на държавата очевидно е изчерпан. В смисъл, че проблем няма. Дори и тримата младежи да са нечии подставени лица, това се оказва без значение.

От БСП твърдяха, че е нарушен Законът за приватизация, тъй като клубът е част от АДИС, а дружеството е в списъка на забранените за раздържавяване. Според Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обаче не било така – Дипломатическият клуб в Бояна е обособена част от АДИС и ако не е изрично вкаран в забранителния списък, можел да се продава. А фирмата ” Ексклузив Уеб Дизайн” е декларирала произхода на средствата, с които ще плати постигнатата цена от 8.5 млн. лв.

Имаше и парламентарни питания до вицепремиера Томислав Дончев, който отговаряше, че се извършват проверки.

Те приключиха. Забравете този случай!

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.