Последни новини
Home / Законът / Сделката за Дипломатическия клуб в Бояна излиза „чиста“

Сделката за Дипломатическия клуб в Бояна излиза „чиста“

Defakto.bg

Продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна на трима младежи с общо 3 лева капитал в съвместната им фирма излиза чиста като сълза.

През септември миналата година 21-годишната Ванеса Тодорова, 24-годишният Йордан Йорданов и неговият 21-годишен брат Димитър Йорданов от Стара Загора, съдружници в „Ексклузив уеб дизайн” ООД спечелиха търга за приватизация на Дипломатическия клуб, давайки цена от 8,5 млн.лв. Гръмна скандал, а публикации обявиха, че зад покупката стои депутатът Делян Пеевски.

Дали е така, отговор няма и до днес. Но проверката на НАП е приключила и установила, че има ясен произход на средствата за покупката. Парите били дадени от  „друго юридическо лице“, обяви днес говорителят на НАП Росен Бъчваров пред bTV. Но отказа да съобщи кое е това юридическо лице – законът го забранявал.

„Няма как да се каже кое е юридическото лице – така е по закон. Законът ясно казва, че резултатите от проверки и ревизии са конфиденциални. Имало е случаи, които сме искали да оповестим такава информация, но по закон няма как”, подчерта той. И добави, че работата на НАП е да изследва дали някой не е избягнал плащането на данъците. А в случая всичко било наред.

Още миналата година и надзорът по следприватизационния контрол прие, че в сделката всичко е ясно и законно и тя бе одобрена. След приключването на проверката на НАП проблемът от гледна точка на държавата очевидно е изчерпан. В смисъл, че проблем няма. Дори и тримата младежи да са нечии подставени лица, това се оказва без значение.

От БСП твърдяха, че е нарушен Законът за приватизация, тъй като клубът е част от АДИС, а дружеството е в списъка на забранените за раздържавяване. Според Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обаче не било така – Дипломатическият клуб в Бояна е обособена част от АДИС и ако не е изрично вкаран в забранителния списък, можел да се продава. А фирмата “ Ексклузив Уеб Дизайн“ е декларирала произхода на средствата, с които ще плати постигнатата цена от 8.5 млн. лв.

Имаше и парламентарни питания до вицепремиера Томислав Дончев, който отговаряше, че се извършват проверки.

Те приключиха. Забравете този случай!

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.