Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата нареди бърза проверка на опасната лютеница

Прокуратурата нареди бърза проверка на опасната лютеница

Defakto.bg

Прокуратурата е наредила бърза проверка след съобщения за опасна лютеница на пазара. Проверката трябва да приключи за три дни и да установи налице ли са данни за извършено престъпление по чл. 350, ал.1 от НК – изготвяне на храни с опасни за здравето вещества. Работата е възложена на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните. Първоначално преписката е била в Софийската районна прокуратура, но е препратена на районна прокуратура-Пловдив.

Дотук се стига по сигнал на асоциация „Активни потребители“. Те алармираха, че в произведената от фирмата „Идеал продукт“ от Перущица „Класик лютеница“ от 550 грама се съдържа опасното вещество олеамид. Първоначалните съобщения бяха, че това е наркотично вещество, но токсиколози отрекоха да е така. Олеамидът обаче е токсичен и се влага в пластмаси и смазки.

Председателят на асоциация „Активни потребители” Богомил Николов също призна, че веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества.

Той обясни, че асоциацията е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение. Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид, проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.
Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.