Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата нареди бърза проверка на опасната лютеница

Прокуратурата нареди бърза проверка на опасната лютеница

Defakto.bg

Прокуратурата е наредила бърза проверка след съобщения за опасна лютеница на пазара. Проверката трябва да приключи за три дни и да установи налице ли са данни за извършено престъпление по чл. 350, ал.1 от НК – изготвяне на храни с опасни за здравето вещества. Работата е възложена на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните. Първоначално преписката е била в Софийската районна прокуратура, но е препратена на районна прокуратура-Пловдив.

Дотук се стига по сигнал на асоциация “Активни потребители”. Те алармираха, че в произведената от фирмата “Идеал продукт” от Перущица “Класик лютеница” от 550 грама се съдържа опасното вещество олеамид. Първоначалните съобщения бяха, че това е наркотично вещество, но токсиколози отрекоха да е така. Олеамидът обаче е токсичен и се влага в пластмаси и смазки.

Председателят на асоциация „Активни потребители” Богомил Николов също призна, че веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества.

Той обясни, че асоциацията е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение. Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид, проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.
Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

 

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Да спре използването на единната информационна система от 2 август

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.