Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата нареди бърза проверка на опасната лютеница

Прокуратурата нареди бърза проверка на опасната лютеница

Defakto.bg

Прокуратурата е наредила бърза проверка след съобщения за опасна лютеница на пазара. Проверката трябва да приключи за три дни и да установи налице ли са данни за извършено престъпление по чл. 350, ал.1 от НК – изготвяне на храни с опасни за здравето вещества. Работата е възложена на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните. Първоначално преписката е била в Софийската районна прокуратура, но е препратена на районна прокуратура-Пловдив.

Дотук се стига по сигнал на асоциация “Активни потребители”. Те алармираха, че в произведената от фирмата “Идеал продукт” от Перущица “Класик лютеница” от 550 грама се съдържа опасното вещество олеамид. Първоначалните съобщения бяха, че това е наркотично вещество, но токсиколози отрекоха да е така. Олеамидът обаче е токсичен и се влага в пластмаси и смазки.

Председателят на асоциация „Активни потребители” Богомил Николов също призна, че веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества.

Той обясни, че асоциацията е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение. Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид, проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.
Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.