Последни новини
Home / Законът / ВАП откри 129 общински наредби с противозаконни правила

ВАП откри 129 общински наредби с противозаконни правила

Defakto.bg

Върховната административна прокуратура (ВАП) извършва поредна проверка по реда на надзора за законност. Предмет на проверката са подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети, във връзка с реда за придобиване на право на собственост и на ограничени вещни права, за предоставяне за управление, отдаването под наем и за разпореждане с имоти и вещи – общинска собственост и правомощията на кмета на общината.

Към настоящия момент са установени 129 наредби, несъответстващи на изискванията на Закона за общинската собственост (ЗОС), съобщава пресцентъра на държавното обинение.

В част от тях се предвижда мнозинство за вземане на решение от местния орган на власт, по-малко от предвиденото в ЗОС – например,  за промяна на общинската собственост от публична в частна, за дарение на имот – общинска собственост и др.

Разкрити са и случаи на възможности за  предоставяне на безвъзмездно управление на общинско имущество на лица, които не притежават такива права според ЗОС – например,  на юридически лица с общинско участие повече от 50% в капитала. По този начин се нарушава и конституционното изискване за гарантиране на еднакви правни условия за стопанска дейност, на организации, които се субсидират от бюджета на РБ в това число влизат и политическите партии.

От ВАП са констатирани норми, с които противозаконно се дерогира (изключва) общото правило за провеждане на търг или конкурс – напр., при закупуване на общинска земя от носител на право на строеж, при предоставяне под наем на общински имоти на еднолични търговци (а не само на търговски дружества) или на членове на Европейския парламент.

Също така в хода на проверките са констатирани разпоредби, с които се дава право да се учредява право на строеж от кмета на общината, без решение на общинския съвет или се предоставя безвъзмездно право на ползване и то с обикновено мнозинство, но извън случаи, предвидени в друг закон, както повелява ЗОС.

Открити са и разрешения, несъответни на ЗОС относно: законоустановеното съдържание на програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост. Нарушенията се изразяват в определяне на по-кратък срок на договори за наем на имоти – публична общинска собственост; допускане на замени извън изчерпателно определени в Закона случаи (напр., на общински жилища срещу нежилищни имоти); възможност за учредяване на безсрочно право на строеж.

Към настоящия момент, въпреки началния етап на проверките, са подадени 50 протеста до административните съдилища.

Целта на проверката е да се установят и атакуват пред съда незаконосъобразните подзаконови разпоредби за управление и разпореждане с общинската собственост. По този начин прокуратурата упражнява правомощията си за опазването на обществения интерес, като съблюдава дейността по управлението на имоти – общинска собственост, упражнявана от общинските съвети, да е в интерес на населението в общините и да е с дължимата по закон грижа на добър стопанин от тяхна страна.

Проверката на ВАП продължава.

На снимката: Ася Петрова, ръководител на Върховна административна прокуратура

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.