Последни новини
Home / Законът / Новите наказания няма да са за всички нагли шофьори*

Новите наказания няма да са за всички нагли шофьори*

Defakto.bg

Нарушителите, които карат чужди коли, ще минават с по-лека санкция

По-тежките наказания за шофьорите, които карат опасно и нагло на пътя, няма да се налагат на всички нарушители. Новите промени в Закона за движение по пътищата, които дават на пътната полиция правомощието да сваля номера, няма да засегнат всички, които карат кола на чуждо име.  Сред тях са и шофьорите на лизингови автомобили, научи „Сега“ от източници в МВР. Причината е, че в новите текстове, които ще влязат в сила на 21 януари, е посочено, че санкциите се налагат само на собственика.
В същото време недомислени поправки в Наказателния кодекс (НК) дават право на прокуратурата да разследва дори шофьори, чиято книжка е отнета за липса на застраховка или дори за неплатена глоба. Така може да се окаже, че човек е разследван заради прекратена регистрация, за която не е уведомен – например при служебното отписване заради липса на задължителната застраховка.
Свалянето на номера още на пътя се предвижда, в случай че шофьорът има неплатена глоба, когато кара с над 50 км/ч над разрешеното в населено място, ако участва в незаконна гонка, както и ако собственикът даде колата на пиян или дрогиран шофьор. Сваляне на номерата се предвижда и за водач, употребил алкохол и наркотици или отказал кръвна проба или тест с дрегер. Срокът на наказанието е от 6 до 12 месеца, като табелите се отнемат. След изтичане на санкцията собственикът трябва да подаде ново заявление за регистрация и да плати 30 лв. за нови номера.
Нарушителите, които карат чужди коли, ще минават с по-лека санкция – колата ще се спира от движение за един месец. Според източниците от МВР за лизинговите автомобили остава сегашният режим – да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка „Гражданска отговорност“.
По новите правила табелите ще се свалят от пътната полиция на място. След това според закона собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е и с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От МВР обясниха, че след това отговорността за автомобила е изцяло на собственика, т.е. при евентуално преместване на наказателен паркинг, поставяне на скоба и т.н. ще трябва да си плати и за това.
Има доста случаи, в които служебното прекратяване на регистрация няма да се отрази в системата на КАТ веднага. Причината е, че колите се регистрират по местоживеене. Така, ако софийска кола бъде спряна в столицата, промяната ще се появи веднага. Ако обаче това стане в друга област, тамошните полицаи ще трябва да изпратят документите в София и чак тогава дерегистрацията ще бъде вписана. Същото важи и за останалите градове.
Шофьори с отнети книжки за по-леки нарушения, както и такива без задължителната „Гражданска отговорност“ могат да станат обект на разследване от прокуратурата. Това следва от наскоро приетите в НК промени. Целта им бе да се увеличат наказанията за престъпления на пътя, но формулировките дават възможност за широко тълкуване и са дори опасни. Например в разпоредбата, че който кара кола, след като книжката му е била отнета, ако и преди това е наказван за същото, е застрашен от затвор до три години и глоба от 200 до 1000 лв., е добавена нова алинея, според която същото наказание се налага и на шофьор, чиято книжка е отнета временно.
Отнемането на книжка се прилага в много случаи – например, ако се шофира без „Гражданска отговорност“. Така се оказва, че прокуратурата може да разследва всеки, чиято книжка е отнета за липса на застраховка или дори за неплатена глоба. В случай че бъде хванат отново да кара, няма пречка да се започне разследване срещу него. От МВР обясниха, че въпросният текст в НК може да се приложи само ако първата санкция, т.е. отнемането на книжката, е връчена на шофьора. Така той ще знае, че е санкциониран, и, ако продължава да кара, ще има умисъл.
Другият текст, който може да създаде сериозни проблеми, е този за шофирането на коли, които имат проблем с регистрацията. С до 1 г. затвор и глоба от 500 до 1000 лв. ще се наказва всеки, който управлява превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Проблемът е, че регистрацията може да се прекрати служебно, без шофьорът изобщо да разбере – например при служебно отписване заради липса на задължителна застраховка.
НК дава възможност за образуването на дело и когато регистрацията на колата е прекратена, но друг човек да я шофира. За да се стигне до присъда, трябва да се докаже, че има уведомяване за дерегистрацията, защото, ако човекът не е получил известие, няма как да разбере, че е наказателно отговорен.
* Източник Самуил Димитров, в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.