Последни новини
Home / Законът / Новите наказания няма да са за всички нагли шофьори*

Новите наказания няма да са за всички нагли шофьори*

Defakto.bg

Нарушителите, които карат чужди коли, ще минават с по-лека санкция

По-тежките наказания за шофьорите, които карат опасно и нагло на пътя, няма да се налагат на всички нарушители. Новите промени в Закона за движение по пътищата, които дават на пътната полиция правомощието да сваля номера, няма да засегнат всички, които карат кола на чуждо име.  Сред тях са и шофьорите на лизингови автомобили, научи „Сега“ от източници в МВР. Причината е, че в новите текстове, които ще влязат в сила на 21 януари, е посочено, че санкциите се налагат само на собственика.
В същото време недомислени поправки в Наказателния кодекс (НК) дават право на прокуратурата да разследва дори шофьори, чиято книжка е отнета за липса на застраховка или дори за неплатена глоба. Така може да се окаже, че човек е разследван заради прекратена регистрация, за която не е уведомен – например при служебното отписване заради липса на задължителната застраховка.
Свалянето на номера още на пътя се предвижда, в случай че шофьорът има неплатена глоба, когато кара с над 50 км/ч над разрешеното в населено място, ако участва в незаконна гонка, както и ако собственикът даде колата на пиян или дрогиран шофьор. Сваляне на номерата се предвижда и за водач, употребил алкохол и наркотици или отказал кръвна проба или тест с дрегер. Срокът на наказанието е от 6 до 12 месеца, като табелите се отнемат. След изтичане на санкцията собственикът трябва да подаде ново заявление за регистрация и да плати 30 лв. за нови номера.
Нарушителите, които карат чужди коли, ще минават с по-лека санкция – колата ще се спира от движение за един месец. Според източниците от МВР за лизинговите автомобили остава сегашният режим – да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка „Гражданска отговорност“.
По новите правила табелите ще се свалят от пътната полиция на място. След това според закона собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е и с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От МВР обясниха, че след това отговорността за автомобила е изцяло на собственика, т.е. при евентуално преместване на наказателен паркинг, поставяне на скоба и т.н. ще трябва да си плати и за това.
Има доста случаи, в които служебното прекратяване на регистрация няма да се отрази в системата на КАТ веднага. Причината е, че колите се регистрират по местоживеене. Така, ако софийска кола бъде спряна в столицата, промяната ще се появи веднага. Ако обаче това стане в друга област, тамошните полицаи ще трябва да изпратят документите в София и чак тогава дерегистрацията ще бъде вписана. Същото важи и за останалите градове.
Шофьори с отнети книжки за по-леки нарушения, както и такива без задължителната „Гражданска отговорност“ могат да станат обект на разследване от прокуратурата. Това следва от наскоро приетите в НК промени. Целта им бе да се увеличат наказанията за престъпления на пътя, но формулировките дават възможност за широко тълкуване и са дори опасни. Например в разпоредбата, че който кара кола, след като книжката му е била отнета, ако и преди това е наказван за същото, е застрашен от затвор до три години и глоба от 200 до 1000 лв., е добавена нова алинея, според която същото наказание се налага и на шофьор, чиято книжка е отнета временно.
Отнемането на книжка се прилага в много случаи – например, ако се шофира без „Гражданска отговорност“. Така се оказва, че прокуратурата може да разследва всеки, чиято книжка е отнета за липса на застраховка или дори за неплатена глоба. В случай че бъде хванат отново да кара, няма пречка да се започне разследване срещу него. От МВР обясниха, че въпросният текст в НК може да се приложи само ако първата санкция, т.е. отнемането на книжката, е връчена на шофьора. Така той ще знае, че е санкциониран, и, ако продължава да кара, ще има умисъл.
Другият текст, който може да създаде сериозни проблеми, е този за шофирането на коли, които имат проблем с регистрацията. С до 1 г. затвор и глоба от 500 до 1000 лв. ще се наказва всеки, който управлява превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Проблемът е, че регистрацията може да се прекрати служебно, без шофьорът изобщо да разбере – например при служебно отписване заради липса на задължителна застраховка.
НК дава възможност за образуването на дело и когато регистрацията на колата е прекратена, но друг човек да я шофира. За да се стигне до присъда, трябва да се докаже, че има уведомяване за дерегистрацията, защото, ако човекът не е получил известие, няма как да разбере, че е наказателно отговорен.
* Източник Самуил Димитров, в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Президентът: За да се възстанови справедливостта, трябва да се демонтира прокурорския чадър над корупцията

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.