Последни новини
Home / Законът / Военният министър Ненчев: „Цацаров дали не е проводник на руската хибридна война у нас?”

Военният министър Ненчев: „Цацаров дали не е проводник на руската хибридна война у нас?”

Defakto.bg

Военният министър в оставка Николай Ненчев отново пред bTV взе в свои ръце защитата срещу повдигнатите му обвинения за ремонта на МиГ-овете. По същия повод през ноември миналата година Ненчев заяви, че мафията го атакува чрез главния прокурор, а във вторник изрази опасения –  че главният прокурор Сотир Цацаров е „проводник на руската хибридна война в България”.

„Следейки материалите по делото се чудя дали Цацаров не е проводник на руската хибридна война в България”, каза Ненчев.  Той уточни, че трябва да бъдат разследвани други хора и документите, които той е предоставил по делото дават много информация.

Ненчев бе категоричен, че с решението му МиГ-овете да бъдат ремонтирани в Полша е спестил 6 млн. лв. държавни пари.  И така е защитил българския интерес, след като рамковото споразумение с руската РСК „Миг” му се е сторило подозрително, а цената твърде висока.

Министрът в оставка пренебрегна  факта,  че прокуратурата го обвинява, защото в нарушение на  служебните си  задължения е укрил завареното споразумение за ремонт на МиГ-овете от руска фирма, а  докато е стояло заключено в министерската каса, бойната  авиация е била приведена в колапс.  (През  2015 г. нальота на пилоти от ВВС на  България е спаднал на  33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година.)

Ненчев отново повтори, че именно докладна от ген. Румен Радев го е насочила към Полша като  по-добър избор за ремонта на двигателите и офертата е била за около 1 млн. лв. по-малко от тази на руската компания.  Била е изпратена и делегация, която да установи, че ремонтите ще се извършат качествено. Всъщност, веднага след като хвърли „бомбата “ през ноември, бившият военен министър Ангел Найденов опроверга „разкритието“ на Николай Ненчев, че  лично Радев е съветвал ремонта  на двигателите МиГ-29  да се извърши в Полша.

„В документите, посочени от министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, не става дума нито за ремонт, нито за двигатели и не се препоръчва сключване на договор или споразумение.“, каза той. По думите му в цитирания документ, който е от 2014 година,  се споменава, че представлява интерес опита на Полша в модернизацията на изтребителите и техническата им поддръжка. Записката дори не засяга двигатели, а ремонт на авиониката – компонент от оборудването на самолетите, добави Найденов.

Както вече съобщихме прокуратурата не обвинява Ненчев за  ремонта на МиГ-овете в Полша, а че е наредил да бъде скрит заварения договор с  РСК Миг и от това са настъпили вреди за бойната авиация.

Говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова отрече на пресконференция и лично  пред De Fakto, че срещу министъра са ползвани специални разузнавателни средства, нещо което Ненчев и днес продължи да твърди.  След като миналата седмица  му повдигна второ обвинение по служба за ремонта на МиГ-овете, военна прокуратура обяви, че в 30-дневен срок ще  внесе в съда обвинителния акт срещу Ненчев.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.