Последни новини
Home / Законът / Военният министър Ненчев: „Цацаров дали не е проводник на руската хибридна война у нас?”

Военният министър Ненчев: „Цацаров дали не е проводник на руската хибридна война у нас?”

Defakto.bg

Военният министър в оставка Николай Ненчев отново пред bTV взе в свои ръце защитата срещу повдигнатите му обвинения за ремонта на МиГ-овете. По същия повод през ноември миналата година Ненчев заяви, че мафията го атакува чрез главния прокурор, а във вторник изрази опасения –  че главният прокурор Сотир Цацаров е „проводник на руската хибридна война в България”.

„Следейки материалите по делото се чудя дали Цацаров не е проводник на руската хибридна война в България”, каза Ненчев.  Той уточни, че трябва да бъдат разследвани други хора и документите, които той е предоставил по делото дават много информация.

Ненчев бе категоричен, че с решението му МиГ-овете да бъдат ремонтирани в Полша е спестил 6 млн. лв. държавни пари.  И така е защитил българския интерес, след като рамковото споразумение с руската РСК „Миг” му се е сторило подозрително, а цената твърде висока.

Министрът в оставка пренебрегна  факта,  че прокуратурата го обвинява, защото в нарушение на  служебните си  задължения е укрил завареното споразумение за ремонт на МиГ-овете от руска фирма, а  докато е стояло заключено в министерската каса, бойната  авиация е била приведена в колапс.  (През  2015 г. нальота на пилоти от ВВС на  България е спаднал на  33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година.)

Ненчев отново повтори, че именно докладна от ген. Румен Радев го е насочила към Полша като  по-добър избор за ремонта на двигателите и офертата е била за около 1 млн. лв. по-малко от тази на руската компания.  Била е изпратена и делегация, която да установи, че ремонтите ще се извършат качествено. Всъщност, веднага след като хвърли „бомбата “ през ноември, бившият военен министър Ангел Найденов опроверга „разкритието“ на Николай Ненчев, че  лично Радев е съветвал ремонта  на двигателите МиГ-29  да се извърши в Полша.

„В документите, посочени от министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, не става дума нито за ремонт, нито за двигатели и не се препоръчва сключване на договор или споразумение.“, каза той. По думите му в цитирания документ, който е от 2014 година,  се споменава, че представлява интерес опита на Полша в модернизацията на изтребителите и техническата им поддръжка. Записката дори не засяга двигатели, а ремонт на авиониката – компонент от оборудването на самолетите, добави Найденов.

Както вече съобщихме прокуратурата не обвинява Ненчев за  ремонта на МиГ-овете в Полша, а че е наредил да бъде скрит заварения договор с  РСК Миг и от това са настъпили вреди за бойната авиация.

Говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова отрече на пресконференция и лично  пред De Fakto, че срещу министъра са ползвани специални разузнавателни средства, нещо което Ненчев и днес продължи да твърди.  След като миналата седмица  му повдигна второ обвинение по служба за ремонта на МиГ-овете, военна прокуратура обяви, че в 30-дневен срок ще  внесе в съда обвинителния акт срещу Ненчев.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.