Последни новини
Home / Законът / ВСС отложи главоболно решение за конкурсите

ВСС отложи главоболно решение за конкурсите

Defakto.bg

За идния вторник, 17 януари, бе отложено принципното решение на главоболен казус, свързан с назначенията след конкурс.

Съдийската колегия на ВСС за пореден път се изправи пред него заради седем молби на магистрати да бъдат повишени в Софийския апелативен съд, където да заемат вакатни места. Още повече, че самият председател на съда Даниела Дончева от няколко месеца търси вариант да запълни 11 щата.

Казусът изникна след последните промени в Закона за съдебната власт. Чл. 193, ал.6 предвиди, че в рамките на 9 месеца след провеждането на конкурс, при освободена длъжност съответната колегия на ВСС назначава следващия по ред класиран кандидат, стига оценката му да е поне 5,00.

Прочитът на това правило обаче разедини двете колегии. Съдийската прие, че важи само занапред при обявяване на новите конкурси, прокурорската – че се прилага и за заварените случаи и започна назначения. Спорни останаха въпросите дали трябва да се освободи непременно една от длъжностите, за която е провеждан конкурсът или може и да е друга, в рамките на същия орган на съдебната власт и т.н. Генералното решение ще вземе пленумът на ВСС с гласуването на новата Наредба за атестациите и конкурсите, за която сега тече обществено обсъждане. В самата съдийска колегия обаче се взе решение за преразглеждане на становището им. Отделно във ВАС вече има заведени дела от съдии, поискали назнчение по новото правило.

Днес не се стигна до произнасяне по същество. След спорове да се чака ли наредбата, та да се произнесе пленумът и какво да се прави, по предложение на Георги Колев колегията отложи въпроса за 17 януари.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.