Последни новини
Home / Законът / В Русе съдът отмени незаконни общински правила

В Русе съдът отмени незаконни общински правила

Defakto.bg

 След като Върховна административна прокуратура в понеделник оповести, че е открила 129 общински наредби с незаконосъобразни правила, пресслужбата на   Административния съд в Русе съобщи, че са отменени  конкретни текстове в подобен акт.

Случаят не е уникален, но е показателен за свободното законотворчество на местно ниво, нещо, което не е пример за добро управление, каквото се очаква от местната власт.

Става дума за Наредба № 15 за условията и реда за поставяне и премахване на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Иваново, приета от Общинския съвет. Мотивите за отмяната е противоречието на разпоредбите й със Закона за устройство на територията.

В една от оспорените норми (чл. 16) се предвижда изготвянето и на схема за поставяне на преместваеми обекти върху имоти, частна собственост. Съдът припомня, че допълнителното условие за поставяне на преместваеми обекти въз основа на схема е предвидено в закона само по отношение на терени държавна и общинска собственост.

В оспорената разпоредба на чл.37, ал.2 от Наредбата е регламентирано и изискването за писмено съгласие и нотариална заверка на подписите на съсобствениците при поставянето на преместваеми обекти. Съдът сочи, че за поставянето на обекти в чужди поземлени имоти се изисква писменото съгласие на собственика на поземления имот или писмен договор за наем на заетата площ. Според съда е недопустимо с подзаконов нормативен акт да се въвежда изискване за нотариална заверка, което е допълнително, утежняващо условие за издаване на разрешение за поставяне на преместваем обект, непредвидено в специалния закон (ЗУТ).

 С тези мотиви съдът намира, че са налице основания за отмяна на обжалваната част от нормативния административен акт.

 Решението може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.

 Съдебният акт е публикуван в интернет страницата на Административен съд – Русе и е на адрес: http://delo.admcourt-ruse.com/s/0061d816/263c0716.htm

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.