Последни новини
Home / Законът / Единодушно, Георги Ушев пак е шеф на спецсъда

Единодушно, Георги Ушев пак е шеф на спецсъда

Defakto.bg

динодушно, с 13 „за“ и 0 „против“ съдийската колегия на ВСС даде на Георги Ушев втори мандат начело на специализирания наказателен съд.

Днес кадровиците се събраха на първо за новата година заседание, изслушването на Ушев плюс дебатът по кандидатурата се проточиха над два часа.

Стана дума за модела на спецправосъдието, критиките в анализа на Върховиня касационен съд, готвената промяна в спецсъда да отидат всички корупционни дела срещу хората с имунитет.

В крайна сметка обаче Ушев, който нямаше конкуренция, се оказа и без противници в колегията на ВСС.

Кандидатурата му бе подкрепена и на общо събрание на спецсъда със суперлативи.

В същото време излязъл преди месец анализ на ВКС за работата на спецправосъдието за 4 г. – от създаването му до 2015 г. включително, освен законодателно объркания модел, констатира ред слабости на първоинстанционния спецсъд. Например че за цялото време там са четени едва 122 присъди, но пък са сключени 198 споразумения. Повечето от присъдите впоследствие са изменени или отменени, а при определяне на наказанията за организирана престъпност съдиите са били прекомерно снизходителни, постановявайки леки или условни наказания.

Кандидадът: Качеството се подобрява

По време на изслушването си Георги Ушев заяви, че 95 % от делата приключват за 3 месеца. Непрекъснатите проверки, на които е подложен спецсъдът – от Бюрото за контрол на СРС и други, приключват с положителни констатации. В анализа на ВКС изводите също са били „основно положителни”. Отбеляза, че съдийското самоуправление при тях съществувало от самото създаване на съда. А качеството на работата се подобрявало и много по-рядко имало отмяна заради процесуални нарушения. През 2015 г. така било отменено решение само по едно дело

Призна, че част от решенията страдат от прекомерен формализъм.

Що се отнася до тежестта на наказанията, лично той по тежки обвинения е произнасял съразмерни по тежест присъди. Но не може да внушава на съдиите как да решават делата си.

Спечелихте ли общественото доверие?

Камен Иванов от ВСС постави въпроса за постигнатото ниво на доверие към спецправосъдието.

Ушев отвърна: „Предполагам имате предвид, че не стартирахме с кредит на доверие, а с негативизъм. И до мен е стигало, че този съд е създаден да изпълнява някакви политически поръчки. След 5 г. работа тезите изгубиха значение, ако някой може да ми каже за една изпълнена поръчка, да го направи. Аз твърдя, че такава няма”.

На въпрос сполучлив ли е моделът, цитира практиката на Испания и на САЩ.

Не възрази срещу прехвърлянето на корупционните дела на министри, депутати, магистрати при тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев, шеф на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на …

Становище на Прокурорската колегия по ЗСВ: Чрез Прокурорския съвет Народното събрание ще си избира главен прокурор

Направен е опит да се омаловажи ролята на прокуратурата чрез наложеното неравно третиране на съдиите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.