Последни новини
Home / Законът / Обвиниха Иво Прокопиев. Той: Пеевски и Борисов ми пращат коледна честитка чрез Цацаров (обновена)

Обвиниха Иво Прокопиев. Той: Пеевски и Борисов ми пращат коледна честитка чрез Цацаров (обновена)

Defakto.bg

Това обвинение е клевета, казва собственикът на „Капитал“ и „Дневник“

Собственикът на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев стана обвиняем. Днес той е бил привлечен към наказателна отговорност по делото срещу Трайчо Трайков и Симеон Дянков, съобщиха от прокуратурата. Прокопиев е с мярка за неотклонение „подписка“. На самия Дянков обвинения още не са повдигани, това предстои.

Прокопиев ще отговаря като помагач на бившия вицепремиер и финансов министър, когото улеснил да извърши служебно престъпление, свързано с приватизацията, става ясно от прокурорското съобщение.

„Намирам обвинението на прокуратурата срещу мен за абсурдно и нелепо, нямащо нищо общо нито с фактите , нито с правото,  заяви пред медиите по-късно самият Прокопиев.  (Цялата позиция по-долу).

Не е ясно защо прокуратурата, която по правило описва  конкретните нарушения, станали повод за едно обвинение, този път не назовава детайли. Така не става ясно в качеството на какъв бизнесменът е привлечен към отговорност.  Най-общо делото е за приватизацията на държавния дял от ЕВН през 2011 г., продаден на австрийската ЕВН в нарушение на правилата, според прокуратурата. Обвинения за това имат Трайчо Трайков като енергиен министър от кабинета „Борисов“-1 за безстопанственост, и изпълнителния директорна посредника по сделката „Булброкърс“ – за злоупотореба с доверие, защото консултирал и едната,  другата страна.  От фирмата отрекоха това да е вярно.

По същото дело се търси отговорност и за създаването на Държавна консолидационна компания по идея на Дянков, в която директно постъпват приходите от приватизация, а оттам в централния бюджет, без да попадат в Сребърния фонд. За това се очаква да бъде обвинен Симеон Дянков. Той е призован на 18 януари.

Ето днешното съобщение на прокуратурата:

„По досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП), по което бе привлечен като обвиняем бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и по което предстои предявяване на обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, днес – 10.01.2017 г. СГП привлече като обвиняем Иво Прокопиев.

Той е обвинен в това, че в периода месец май – месец юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков – заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията – престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. ал.1 от НК. Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“.

 %d0%b8%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%b5%d0%b2Прокопиев: Обвинението е клевета, а прокуратурата – инструмент за репресия на опоненти

Намирам обвинението на прокуратурата срещу мен за абсурдно и нелепо, нямащо нищо общо нито с фактите , нито с правото. От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившият финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил.

В същността си „обвинението“ е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки.

Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

6 коментара

 1. Андрей

  Айде, айде, то 20 години крадене и пак им малко. Този олигарх си е точно за прокуратура и съд, стига крадене, правене на протести, партии и т.н., че да се богатее. Къде ще ги носи тези пари не разбирам?!

 2. Той сега го дава много печен, ама подозирам, че има много неща, за които могат да го осъдят.

 3. Когато Прокуратурата обвинява Иво Прокопиев или някой от кръга „Капитал“ – това било клевета!?! А когато българският съд осъди вестниците „Телеграф“ или „Монитор“, които били на Шиши, да плащат заради клеветнически статийки срещу Антоанета Цонева или Асен Генов – тогава сме били правова държава?!? Само на мен ли ми се струва или тези капиталци имат двоен стандарт, а?!?

 4. Кацата

  Още от времето на управлението на Иван Костов Иво Прокопиев се урежда с изгодни позиции и сделки, с които на практика ограбваше българския народ! Дано само делото да не завърши като това с Христо Бисеров и той да се измъкне безнаказан!

 5. Мартин Иванов

  Предстои прокуратурата да докаже своята теза и обвинението, но все пак е крачка напред за държавата и дано да има още обвинени, освен Прокопиев, за престъпната масова приватизация навремето!

 6. галина

  Аз не желая българската прокуратура да работи отмъстително. Добре е, че сайтът поставя въпржса- като какъв е обвинен Прокопиев и в какво точно. Защото понятието „разяснение“ по сделката не е престъпление по НК и такова обвинение компрометира обвинителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.