Последни новини
Home / Законът / На втора инстанция: Присъдата на Янева за „Червей“ нарасна и с глоба

На втора инстанция: Присъдата на Янева за „Червей“ нарасна и с глоба

Defakto.bg

Присъдата на бившия председател на СГС Владимира Янева за аферата „Червей“ нарасна. Освен условното наказание от 1 година затвор, наложено от Софийския градски съд, тя трябва да плати и глоба от 1000 лева.

Това решиха днес Мария Митева, Владимир Астарджиев и Десислав Любомиров от Софийския апелативен съд.

Присъдата на бившия шеф на вътрешната сигурност в МВР Тодор Костадинов остава непроменена – признат за виновен за нерегламентиран достъп и използване на компютърни данни и освободен от наказателна отговорност срещу 3000 лева глоба.

Така приключва втория епизод от гръмкия процес, прочул се по името на полицейската разработка „Червей“, която трябваше да намери къртиците от МВР, заличавали данни за криминални регистрации срещу подаръци и „хонорари“. Те не бяха открити. А бившият председател на СГС Янева трябваше да отговаря за разрешените от нея спецразузнавателни средства за цели 300 дни при максимално допустими по закон 180. Както и че е разрешила СРС да се прилагат спрямо автоматизираната информационна система на МВР, която няма как да е техен обект, твърдеше прокуратурата. По това обвинение Янева бе оправдана. На Тодор Костадинов бе търсена отговорност за нерегламентирано проникване в автоматизираната система на МВР и за неверни обстоятелства в исканията за СРС. По второто обвинение той също бе оправдан.

В решението си от 43 страници тримата от апелативния съд правят детайлен анализ на произнесената от Иван Коев от СГС присъда, в повечето пунктове се съгласяват с нея и отхвърлят протестите на прокуратурата. Нещо повече – изрично заявяват, че не е търсена отговорност за заличаването на данни от системата, но няма как някой да бъде осъден по неповдигнато обвинение.

Отхвърлени са обаче и исканията на двамата подсъдими да бъдат оправдани. Янева е виновна за „пресрочването“ на използването на СРС със 120 дни, категорични са тримата съдии. Костадинов – за нерегламентирания достъп. При него правилно наказателната отговорност е заменена с глоба, защото такъв е законът.

В същото време по отношение на Янева не са налице изключителни или многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, както е приел СГС, категорична е втората инстанция. Чистото минало и добрата професионална характеристика не могат да се приемат за нещо изключително подчертават от апелативиня съд. За това добавят към условното наказание и глоба от 1000 лв.

Последната инстанция е ВКС, към която вероятно ще се обърнат и осъдените, и прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.