Последни новини
Home / Законът / СРС се обърна към всички районни съдии: Опитват се да ни разделят с манипулации, не го допускайте! (обновена)

СРС се обърна към всички районни съдии: Опитват се да ни разделят с манипулации, не го допускайте! (обновена)

Defakto.bg

Общото събрание номинира заместничка на Лалов за и.ф. шеф

В обръщение до всички колеги от страната съдиите от Софийския районен съд ги призовават да не се поддават на манипулациите, че бунтът им е бил заради „привилегии“ и всички заедно да отстояват съдийския интерес.

Обръщението е гласувано днес на общото събрание на СРС.

Повод за него е включително писмото на 12 председатели на районни съдилища, които приканваха ВСС да не дава привилегии на столичния районен съд, който се разбунтува срещу свръхнатовареността и липсата на подкрепа.

Днес общото събрание на СРС номинира и кандидат за временен шеф на съда. Оставката на Методи Лалов влиза в сила от 1 февруари. А съдиите  предлагат на председателя по-вшестоящия СГС Калоян Топалов и на съдийката колегия на ВСС за и.ф. административен ръководител да бъде избрана Албена Ботева. До днес тя бе и зам.-председател на съда.

Предложението е прието с 65 гласа „за“ и нито един „против“. Председателят на СГС – съдия Калоян Топалов, който присъства на събранието е заявил, че ще се съобрази с решението на мнозинството от съдиите от СРС и ще предложи на ВСС излъчения от тях кандидат.
Другата кандидатура – на съдия Петър Савчев, не е получила нито 1 глас „за“. Петима съдии са отклонили номинациите.

Публикуваме пълния текст на обръщението:

„УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Обръщаме се към Вас по повод на манипулативното отразяване  и неуместната политизирана употреба на справедливото недоволство на съдиите и служителите от Софийския районен съд и усилията ни да се справим със свръхнатовареността и забавеното разглеждане делата, като настояваме за адекватни управленски решения.

Призоваваме Ви да не допуснем манипулацията да бъде успешна и да постигне противопоставяне и разделение помежду ни, а напротив – да използваме събитията за обща съдийска консолидация за подобряване администрирането на съдилищата и за формулиране на ясни изисквания към дейността на Съдийската колегия на ВСС.

Никога не сме подценявали важността на извършваната работа от всеки един съдия в страната, нито искаме да бъдем поставяни в привилегирована позиция. Стремежът ни е насочен към това създадената норма за натовареност да започне да бъде реално приложима с утвърждаване на механизъм, който да изисква незабавно управленско решение при надхвърлянето на определена граница на натовареност за всеки отделен съдия. Това е наложително и следва да бъде направено в спешен порядък заради личното и професионалното ни достойнство, тъй като лошото администриране на съда не само унижава почтени и компетентни съдии и служители, но рефлектира неблагоприятно върху авторитета на цялата съдебна власт.

Удовлетворени сме, че изречените на висок глас проблеми вече не могат да бъдат игнорирани, тъй като са във фокуса на обществото и Висшия съдебен съвет и решаването им ще бъде от полза за всички.

Надяваме се, че всички заедно ще имаме зрелостта да използваме кризисната ситуация за обществено добро и да проумеем поуките от неблогополучията и неуспехите на досегашния ВСС, за да направим отговорен и информиран избор на членовете от съдебната квота на Съдийската колегия на следващия ВСС.

С УВАЖЕНИЕ:

СЪДИИТЕ ОТ СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД“

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.