Последни новини
Home / Законът / СРС се обърна към всички районни съдии: Опитват се да ни разделят с манипулации, не го допускайте! (обновена)

СРС се обърна към всички районни съдии: Опитват се да ни разделят с манипулации, не го допускайте! (обновена)

Defakto.bg

Общото събрание номинира заместничка на Лалов за и.ф. шеф

В обръщение до всички колеги от страната съдиите от Софийския районен съд ги призовават да не се поддават на манипулациите, че бунтът им е бил заради “привилегии” и всички заедно да отстояват съдийския интерес.

Обръщението е гласувано днес на общото събрание на СРС.

Повод за него е включително писмото на 12 председатели на районни съдилища, които приканваха ВСС да не дава привилегии на столичния районен съд, който се разбунтува срещу свръхнатовареността и липсата на подкрепа.

Днес общото събрание на СРС номинира и кандидат за временен шеф на съда. Оставката на Методи Лалов влиза в сила от 1 февруари. А съдиите  предлагат на председателя по-вшестоящия СГС Калоян Топалов и на съдийката колегия на ВСС за и.ф. административен ръководител да бъде избрана Албена Ботева. До днес тя бе и зам.-председател на съда.

Предложението е прието с 65 гласа “за” и нито един “против”. Председателят на СГС – съдия Калоян Топалов, който присъства на събранието е заявил, че ще се съобрази с решението на мнозинството от съдиите от СРС и ще предложи на ВСС излъчения от тях кандидат.
Другата кандидатура – на съдия Петър Савчев, не е получила нито 1 глас “за”. Петима съдии са отклонили номинациите.

Публикуваме пълния текст на обръщението:

“УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Обръщаме се към Вас по повод на манипулативното отразяване  и неуместната политизирана употреба на справедливото недоволство на съдиите и служителите от Софийския районен съд и усилията ни да се справим със свръхнатовареността и забавеното разглеждане делата, като настояваме за адекватни управленски решения.

Призоваваме Ви да не допуснем манипулацията да бъде успешна и да постигне противопоставяне и разделение помежду ни, а напротив – да използваме събитията за обща съдийска консолидация за подобряване администрирането на съдилищата и за формулиране на ясни изисквания към дейността на Съдийската колегия на ВСС.

Никога не сме подценявали важността на извършваната работа от всеки един съдия в страната, нито искаме да бъдем поставяни в привилегирована позиция. Стремежът ни е насочен към това създадената норма за натовареност да започне да бъде реално приложима с утвърждаване на механизъм, който да изисква незабавно управленско решение при надхвърлянето на определена граница на натовареност за всеки отделен съдия. Това е наложително и следва да бъде направено в спешен порядък заради личното и професионалното ни достойнство, тъй като лошото администриране на съда не само унижава почтени и компетентни съдии и служители, но рефлектира неблагоприятно върху авторитета на цялата съдебна власт.

Удовлетворени сме, че изречените на висок глас проблеми вече не могат да бъдат игнорирани, тъй като са във фокуса на обществото и Висшия съдебен съвет и решаването им ще бъде от полза за всички.

Надяваме се, че всички заедно ще имаме зрелостта да използваме кризисната ситуация за обществено добро и да проумеем поуките от неблогополучията и неуспехите на досегашния ВСС, за да направим отговорен и информиран избор на членовете от съдебната квота на Съдийската колегия на следващия ВСС.

С УВАЖЕНИЕ:

СЪДИИТЕ ОТ СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД”

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.