Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия разреши на Съюза на съдиите и на БИПИ да са наблюдатели на избора за ВСС

Прокурорската колегия разреши на Съюза на съдиите и на БИПИ да са наблюдатели на избора за ВСС

Defakto.bg

Съюзът на съдиите и Българският институт за правни инициативи (където работеше Христо Иванов, преди да стане правосъден министър) ще са наблюдатели на наближаващия избор за нов член на този ВСС. Той ще заеме мястото на починалия Камен Ситнилски, скандално уволнен от съвета още през 2014 г. Замяна обаче бе потърсена едва в края на миналата година.

Искането на БИПИ и ССБ да са наблюдатели бе докладвано от Сотир Цацаров и единодушно одобрено от прокурорската колегия. Обвинител №1 определи кандидатурите като „допустими, отговарят на всички изисквания на закона“. Други коментари нямаше. Първоначално заявление са пуснали и от Асоциацията на прокурорите, но са го оттеглили, защото няма как да са и участници в събранието, и наблюдатели.

Така на общото събрание на прокурорите, първия тур на което е на 14 януари, ще присъстват четирима от Съюза на съдиите начело с председателя Атанас Атанасов и зам.-председателя Весислава Иванова. И един от БИПИ – Теодор Славев. Цацаров все пак не се сдържа да не коментира разликата в посочените бройки наблюдатели с ироничното, че от БИПИ явно повече доверявали на прокуратурата.

За сведение бе приет и списъкът на акредитираните медии с уточнението на Цацаров, че по закон събранието е открито и очевидно ще се отразява.

Това ще е първият избор за ВСС по новите законови правила, сред които е и принципът 1 магистрат-1 глас. На 14 януари прокурорите ще изслушат единствения номиниран кандидат Розалин Трендафилов, зам.-окръжен прокурор на Хасково и ще могат да му задават въпроси. Следващата събота, на 21 януари, ще е гласуването. Изненади не се очакват, Трендафилов очевидно ще бъде избран в състава на този ВСС, чийто мандат изтича през октомври т.г. А, според мнозина, обяснението за закъснялото запълване на съвета, което спокойно можеше и да не се случи, се крие в други предстоящи избори. Най-вече на нов председател на ВАС, който ще се избира от пленума на този ВСС и се иска квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Така всеки член става важен.

Първото за годината заседание на прокурорската колегия бе традиционно бързо и експедитивно и приключи за трийсетина минути.

По искане на главния инспектор Теодора Точкова колегията задължи главиня секретар на ВСС Димитър Тончев да й изпрати актуалния списък на всички прокурори в страната към 1 януари. По списъка за общото събрание действащите обвнители в страната са 1507. Искането е заради промяната, според която имотните декларации и тези за конфликт на интереси вече ще се подават от магистратите пред Инспектората, а той ще извършва проверки.

 

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.