Последни новини
Home / Законът / Този парламент няма да взема решение по референдума

Този парламент няма да взема решение по референдума

Defakto.bg

Този парламент няма да вземе решение по проведения на 6 ноември референдум.

Това решиха депутатите с 99 „за“, 76 „против“ и 4 „въздържали се“.

В дневния ред на първата работна седмица след новата година, вероятно предпоследна за 43-о НС, бе проекторешение, предложено от ГЕРБ, в подкрепа и на трите въпроса на референдума – за мажоритарна избирателна сrстема в два тура с абсолютно мнозинство, задължителен вот на изборите и референдумите, намаляване на партийната субсидия на 1 лев. А от ГЕРБ поискаха новият президент Румен Радев да отложи разпускането на парламента, за да може да се гласуват промени в Изборния кодекс. Радев вече отказа.

Вчера мнозинството в правната комисия отказа да разглежда проекторешението с аргумента, че това не може да става в последните дни на този парламент. Днес тези аргументи бяха преповторени от Четин Казак от ДПС. „Вчера комисията по правни въпроси съвсем основателно отказа да се занимава с този въпрос, тъй като прецени, че тази точка се вкарва в края на мандата на това НС единствено и само с чисто политически и популистки подбуди“, коментира той. Според Казак ГЕРБ иска да се хареса на избирателите, но няма да се реши никакъв проблем.

В същото време във Върховния административен съд има висящо дело за референдума по жалба на инициативния комитет. ВАС разпореди повторно борене на бюлетините и пликовете в рамките на експертиза ина 6 януари удължи срока й с 10 дни.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ пък заяви, че няма време за отлагане в рамките и хоризонта на 43-ото НС. Обратното би означавало отричане, отхвърляне и замитане волята на избирателя по отношение на проведения референдум. „И затова ще отговаряме всички и то много скоро“, заяви Данаил Кирилов. Същото говори и Цветан Цветанов.

„Това отлагане ще бъде преодоляно с политическата воля, която сме заявили и утре ще внесем законопроекта в деловодството на парламента, за да може другата седмица на извънредно заседание на правна комисия да се гледат двата законопроекта, да има решение и доклад, и другата седмица да внесем в пленарна зала разискванията и гледането на първо четене на двата законопроекта“, обясни той и уточни, че ако има и други законопроекти и те ще бъдат разгледани

В рамките на този парламент не може да се очаква работа, освен предизборна кампания, която вече се провежда. Това каза председателят на ДПС и на парламентарната група ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група.

„В това НС има поне 150 народни представители, готови да съставят аритметично мнозинство и да излъчат кабинет. Тогава защо се разпуска Народното събрание и отговорът е – липса на сходство в управленските програми на партиите, формиращи мнозинство и отсъствието на обща ценностна платформа на тези партии“, посочи той.  Според него изводът е, че няма стабилна власт без управленска програма на ценностна основа.

Новият парламент трябва да се заеме веднага с промяна в Изборния кодекс и без никакви компромиси да се разправи с мафията, подкупите, договорките на маса и плащането под маса, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нямаме време парламентарно да анализираме по сектори, но можем да обобщим – две загубени години за България. Две безплодни години за народа ни“, заяви тя. Тя заяви, че виждат изхода с разпускане на Народното събрание и предсрочните избори. Според нея първо бъдещите депутати веднага трябва да се заемат с промяна в Изборния кодекс и без никакви компромиси да се разправят с мафията, подкупите, договорките на маса и плащането под маса. По думите й мнозинството е създадено с голяма цел за реформи – пенсионна, образователна, здравна и съдебна, но се е провалило във всяка.

Месеци наред спорове за подялба на власт и влияние във ВСС“, коментира съдебната реформа Нинова и попита дали имат чувството, че е повишена справедливостта. Тя отчете, че са увеличени акцизи, данъци и винетки и са заложили 16 млрд. лв. нов дълг.

„Тук стои най-важният въпрос в политиката. Почувства ли от това народът нещо, почувства ли, че живее по-добре от тази финансова стабилност, както вие го наричате, т.е. намаля ли бедността? Ние мислим, че не. Има само един измерител на успешна политика и това е отговорът на въпроса живее ли днес народът ни по-добре след управлението на Бойко Борисов. Нека той да отговори“, каза Нинова.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.