Последни новини
Home / Законът / Командироват служители на СРС в Благоевград да се учат. Съдът: Не сме съгласни! (обновена)

Командироват служители на СРС в Благоевград да се учат. Съдът: Не сме съгласни! (обновена)

Defakto.bg

Служители на Софийския районен да бъдат командировани за 1 ден в Благоевград за обучение. Това е засега стъпката на ВСС в помощ на Софийския районен съд, където освен всичко друго имат и проблеми с деловодната система.

Предложението бе направено от шефа на комисията по информационни технологии Румен Георгиев и гласувано от пленума на ВСС.

В Благоевград за 2 дни ще отидат завеждащите служби в отделения и системни администратори. Целта е да се обучат за работа с деловодната система АСУД.

Отделно от това административните ръководители на съдилищата в Благоевград, Смолян и Велико Търново, където работят с тази система трябва, да излъчат служители, които на свой ред да бъдат командировани да обучават служителите в СРС.

Отговорът: Това не решава проблемите

Тези мерки няма да решат проблемите в Софийския районен съд, оттовориха оттам. Командироването на служители от СРС е излишно, още повече, че системата АСУД е доработена именно с оглед натовареността на столичния районен съд и нейните модули не създават проблеми. Т.е. решението се търси там, където проблеми няма.

Ето съобщеиието на СРС:

„Във връзка с публикуваната информация за доклада на работната група относно организацията на работата в СРС с АСУД, следва да се отбележи, че в съда са провеждани периодични обучения на служителите за работа с АСУД, както от представители на разработчика на системата, така и от служители на съда.

Изключително голямото текучество на съдебни служители, породено от свръхнатовареността им и несъответното на извършваната работа заплащане, не позволява обаче СРС да разполага с критична маса от добре обучени служители, с трайни и задълбочени знания, за придобиването на които е необходимо изминаването на значителен период.
Напомняме, че за проблемите на СРС председателят на съда съдия Методи Лалов е алармирал нееднократно, както и че предприетите мерки от ВСС бяха провокирани именно от публичното им назоваване от него и от съдиите и служителите на съда, а не бяха идентифицирани по-рано от ВСС.
Относно командироването на ръководителите на звена от СРС в други съдилища, следва да се посочи, че това е нецелесъобразно, тъй като се касае за няколко десетки служители, което е значително по-скъпо в сравнение с командироването на лекторите от страната в София. Отделно от това обучението следва да се извършва на база действащата в СРС АСУД, при съобразяване с нейните особености, каквито несъмнено са налице.
Доработването на АСУД е извършено именно с оглед натоварването на съда и по никакъв начин не се отразява негативно на нейната функционалност, като действащия в АСУД модул за публикуване на съдебните актове в ЦУБИПСА е един от най-добре разработените и функциониращи в системата модули. Развитието на АСУД във вида, в който е установена от работната група, е следствие на усилията на административното ръководство в последната една година, а не е съществувала в този вид преди.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.