Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев сезира главния прокурор заради мръсния въздух в Пловдив

Михаил Екимджиев сезира главния прокурор заради мръсния въздух в Пловдив

Defakto.bg

Адвокат Михаил Екимджиев, който води гражданско дело срещу общината в Пловдив за мръсния въздух в града, сега ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради преместването на станция за измерване на фини прахови частици от централно кръстовище на „Баня Старинна“ в жилищен район „Тракия“, до който е парк „Лаута“. Това съобщи Екимиджиев в интервю за Дарик радио.

Причината за сигнала до главния прокурор е, че подобно преместване не дава реална представа за нивата на запрашаване в града, където има по-интензивен трафик като станцията от това ключово място се премества до парк, където въздухът не е толкова проблемен.

По замърсяване с фини прахови частици от типа ФПЧ10 Пловдив е на първо място с най-мръсен въздух в Европа и България, според данни от най-актуалните доклад на Европейската агенция за околната среда от 2015 г.,със замерванията на замърсителите във въздуха в над 400 града от страните-членки, с 36 измерени най-високи концентрации във всеки един пункт през 2013 г. А по ФПЧ2.5 градът на тепетата е на пето място в Европа и на първо в България.

Според адвокат Михаил Екимджиев няма цялостна общинска политика по разрешаването на казуса с мръсния пловдивски въздух. Кога местната власт и институциите ще предприемат действия за намаляване на вредните емисии, зависи и от активността и натиска, които ще им окажат обществото и европейските директиви и съдилища, коментира юристът.

Крайно актуален е вече въпросът „кога“ отговорните институции ще се задействат, особено в сезона на зимата, когато нивата на запрашаване стават критични и особено опасни за здравето.

От регионалната екоинспекция всяка година призовават гражданите да ползват обществен транспорт, споделени пътувания с автомобили, както и друг тип отопление (газ, ТЕЦ или дори ток). Ако се отопляват на твърдо гориво, да ползват задължително енергоефективни котли и печки, висококалорични въглища с ниско съдържание на сяра и суха, а не влажна дървесина.

Препоръките са важни, но крайно недостатъчни, подчертава Екимиджиев. „Със съвети проблемът с мръсния въздух няма да се разреши. Община Пловдив от няколко години работи по разрешаването му, но всичко се случва много бавно – проектните програми, по които може да се кандидатства, няма да бъдат отворени скоро.

Един от най-сериозните проблеми е липсата на екологичен транспорт. Тролейбусната мрежа е остаряла, изграждането на нова и закупуването на тролейбуси засега е непосилна задача за общината, а и за повечето фирми. Инвестицията изглежда неизгодна. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ виждат решаване на проблема чрез постепенна замяна на старите автобуси с електробуси, но засега никоя от фирмите, обслужващи градския транспорт, не е направила подобна покупка.

*Източник:Дневник (www.dnevnik.bg)

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.