Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев сезира главния прокурор заради мръсния въздух в Пловдив

Михаил Екимджиев сезира главния прокурор заради мръсния въздух в Пловдив

Defakto.bg

Адвокат Михаил Екимджиев, който води гражданско дело срещу общината в Пловдив за мръсния въздух в града, сега ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради преместването на станция за измерване на фини прахови частици от централно кръстовище на “Баня Старинна” в жилищен район “Тракия”, до който е парк “Лаута”. Това съобщи Екимиджиев в интервю за Дарик радио.

Причината за сигнала до главния прокурор е, че подобно преместване не дава реална представа за нивата на запрашаване в града, където има по-интензивен трафик като станцията от това ключово място се премества до парк, където въздухът не е толкова проблемен.

По замърсяване с фини прахови частици от типа ФПЧ10 Пловдив е на първо място с най-мръсен въздух в Европа и България, според данни от най-актуалните доклад на Европейската агенция за околната среда от 2015 г.,със замерванията на замърсителите във въздуха в над 400 града от страните-членки, с 36 измерени най-високи концентрации във всеки един пункт през 2013 г. А по ФПЧ2.5 градът на тепетата е на пето място в Европа и на първо в България.

Според адвокат Михаил Екимджиев няма цялостна общинска политика по разрешаването на казуса с мръсния пловдивски въздух. Кога местната власт и институциите ще предприемат действия за намаляване на вредните емисии, зависи и от активността и натиска, които ще им окажат обществото и европейските директиви и съдилища, коментира юристът.

Крайно актуален е вече въпросът “кога” отговорните институции ще се задействат, особено в сезона на зимата, когато нивата на запрашаване стават критични и особено опасни за здравето.

От регионалната екоинспекция всяка година призовават гражданите да ползват обществен транспорт, споделени пътувания с автомобили, както и друг тип отопление (газ, ТЕЦ или дори ток). Ако се отопляват на твърдо гориво, да ползват задължително енергоефективни котли и печки, висококалорични въглища с ниско съдържание на сяра и суха, а не влажна дървесина.

Препоръките са важни, но крайно недостатъчни, подчертава Екимиджиев. “Със съвети проблемът с мръсния въздух няма да се разреши. Община Пловдив от няколко години работи по разрешаването му, но всичко се случва много бавно – проектните програми, по които може да се кандидатства, няма да бъдат отворени скоро.

Един от най-сериозните проблеми е липсата на екологичен транспорт. Тролейбусната мрежа е остаряла, изграждането на нова и закупуването на тролейбуси засега е непосилна задача за общината, а и за повечето фирми. Инвестицията изглежда неизгодна. От общинското предприятие “Организация и контрол на транспорта” виждат решаване на проблема чрез постепенна замяна на старите автобуси с електробуси, но засега никоя от фирмите, обслужващи градския транспорт, не е направила подобна покупка.

*Източник:Дневник (www.dnevnik.bg)

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.