Последни новини
Home / Законът / Най-сетне! Парламентът отряза арбитражите от потребителските спорове, Манолова поздрави депутатите (обновена)

Най-сетне! Парламентът отряза арбитражите от потребителските спорове, Манолова поздрави депутатите (обновена)

Defakto.bg
Мая Манолова7
Мая Манолова

Макар и в последните си дни, 43-ият парламент най-накрая отряза арбитражните съдилища от решаването на потребителските спорове. Нещо, за което особено остро настояваше омбудсманът Мая Манолова. И не спираше да дава примери за произвола на „частните съдилища“, които решават дела на килограм в полза на монополистите, без право на обжалване.

Днес тези промени в Гражданския процесуален кодекс бяха приети на второ гласуване.

Потребителските спорове да се разрешават извън арбитражните съдилища, решиха депутатите. Забраната ще засегне и висящите спорове.

Има и изключение – спорът може да бъде възложен за решаване от арбитражен съд, когато едната страна е потребител и има такава договореност между спорещите, но след възникването на спора.
Промените предвидиха също занапред размерът на юрисконсултските възнаграждения за представителство в съда да не може да надхвърля максималния размер за съответния вид дело, определен по реда на Закона за правната помощ (т.е. под скъпите адвокатски хонорари по тяхната тарифа).
И още – съдът вече няма автоматично да издава изпълнителни листове, ако са издадени от арбитраж, както се предвиждаше досега. Обратното – магистратите ще отказват изпълнителни листове по нищожни решения на арбитражите, включително по потребителски спорове.

Министърът на правосъдието ще упражнява контрол за спазването на закона от арбитражни съдилища и от арбитрите чрез Инспектората към министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт.

„Искам да благодаря на депутатите, че не се подлъгаха на корпоративния натиск, затова, че направиха едно добро за гражданите“, заяви омбудсманът  Мая Манолова, чиито натиск доведе до изключваенто на потребителските спорове от обхвата на арбитражните съдилища и падане на юрисконсултските възнаграждения с близо 6 пъти.

Омбудсманът специално благодари на членовете на правна комисия и лично на председателя й Данаил Кирилов, затова че са удържали на думата си и са направили всичко възможно законът да бъде факт. Общественият защитник подчерта, че приетите текстове повеляват незабавно прекратяване на всички висящи производства, защото тяхното разглеждане от частен арбитраж става недопустимо.

„Всички арбитражни дела, които са заведени до момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими. Те трябва да бъдат прекратени. Затова всяко ново съобщение – в кошчето“, категорична бе Манолова.

По думите й, това е „исторически успех за 11-годишната история на институцията омбудсман“, който определи като победа на гражданите срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.