Последни новини
Home / Законът / От името на ВСС: Димитър Узунов ще пледира пред ЕК да ни свали мониторинга (обновена)

От името на ВСС: Димитър Узунов ще пледира пред ЕК да ни свали мониторинга (обновена)

Defakto.bg

Аз ще защитя друга позиция, обяви Лозан Панов

От името на Висшия съдебен съвет утре Димитър Узунов ще пледира за отпадане на мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред на България. Това реши ВСС с 13 срещу 5 гласа. Узунов ще заяви позицията на кадровиците на среща със зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху.

Аз ще защитя друга позиция, заяви пред журналисти Лозан Панов. Той е поканен на срещата като председател на ВКС.

Това решение бе предшествано от тотален отказ на мнозинството в съвета да черпи румънски опит в битката с корупцията по високите етажи на Темида.

Узунов да заяви именно такава позиция пред ЕК предложи Незабравка Стоева. После, пред журналисти, поясни – трябва да се вземат предвид данните от информационното табло на ЕС, че забавянията на делата у нас намаляват, а това е бил сред основните аргументи за старта на наблюдението.А и заради мониторинга сме променяли за 10 г. 25 пъти Закона за съдебната власт.

От името на несъгласните обаче Юлиана Колева бе категорична: „Това не е мач „Левски”-ЦСКА, та да блеснете за минути! Такива решения не могат да се вземат ей така. Подобни искания неминуемо се подкрепят и с политическа теза, а каква е нашата на базата на свършеното от нас досега?!”

Аз смятам, че трябва да се преосмисли как всички препоръки на Еврокомисията да бъдат изпълнени. Аргументът за промяна на закона е за законодателя, а не за позиция на ВСС, категоричен бе Лозан Панов.

LAURA

Няма да канят румънския прокурор „Антикорупция“

Малко преди това, с 8 срещу 13 гласа ВСС отказа да покани румънския прокурор „Антикорупция” Лаура Кьовеши и членове на Върховния съвет на магистратурата у нас, за да представят опита за битка с подкупните по върховете на Темида. Кадровиците отказаха да дадат път и на обучение на български прокурори и следователи по подобни разследвания от румънски преподаватели.

Без български обвинител на форум в Букурещ

Предложенията за черпене на румънския антикорупционен опит бяха направени от Калин Калпакчиев от ВСС.

Те идват след регионална конференция „Превенция и борба с корупцията в съдебната власт в Югоизточна Европа”, проведен на 1 и 2 ноември м.г. в Букурещ. Решението именно Калпакчиев да присъства там, е взето от пленума на ВСС 6 октомври 2016 г.

Днес обаче се появиха ред резерви към направената от него презентация, която той представи за сведение на пленума на съвета. За предложенията му – да не говорим.

Но – още малко за антикорупционната конференция. Тя е организирана от програма „Върховенство на закона” на фондация „Конрад Аденауер” и Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния (DNA). Участие са взели представители на съдебните съвети, правосъдни министерства, съдии и прокурори от Румъния, Германия, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна Гора и Сърбия, България.

От нашата страна обаче там не е имало прокурор, участието ни се е изчерпило с Калин Калпакчиев от ВСС и Ангелина Лазарова от апелативен съд-Варна, изпратена от съдийската колегия.

Калпакчиев е направил презентация на тема: „Проверки за почтеност и наказателни разследвания за корупция в съдебната власт на България”.

А в доклада си за конференцията е направил и няколко предложения:

– ВСС да отправи покана до главния прокурор на DNA Лаура Кьовеши и членове на Върховния съвет на магистратурата в Румъния за обмяна на опит за корупцията по високите етажи на съдебната власт

– да се организира обучение по подобни разследвания на български прокурори на специализиран семинар. Като НИП предложи и съвместно обучение с представители на румънската школа за обучение на магистрати и прокурори от DNA.

Цацаров: Нашите обучения вече са готови!

Проведени са вътрешни разговори за споразумение между българската и румънската прокуратура и DNA, обяви Сотир Цацаров. Пречка обаче се оказала оставката на главния прокурор на Румъния (в момента разследван от „Антикорупция” – б.р.). С други думи – още малко, и обмяната на опит току-виж потече.

Друг аргумент на Цацаров бе, че „вътрешният календар за обучение на прокуратурата тази година е променен изцяло”. Имало целева група от 40 човека, която ще премине осем поредни обучения за разследване на корупция. Втората група обучение в спецпрокуратурата за тероризъм със съдействието на израелската прокуратура. Пък и календарът на НИП вече е бил утвърден.

Но, ако все пак се приеме предложението на Калпакчиев, да не се спира само с прокурорите, настоя обвинител №1. „Тъй като съдебната система не е само от прокурори, а финалът се дава от съда, нека има такива обучения и за съдиите от Софийския градски съд”, прикани Цацаров.

Светла Петкова на свой ред се обяви срещу прецентацията на Калпакчиев, където ставало дума  за „Яневагейт” и други скандали.

Незабравка Стоева каза, че позиците предварително трябвало да се съгласуват. А моделът в Румъния имал крайности, „които в никакъв случай нямат основание да бъдат заимствани от България”. Аз пък не мога да знам дали харесвам или не румънския модел, просто защото не го познавам, възрази Соня Найденова.

„Не мога да се ангажирам да представям целия ВСС, затова представих моя позиция като член на ВСС. Ако я бях представил като позиция на съвета, нямаше да е коректно. Не съм съгласувал презентацията, защото няма такава практика”, отговори на критиките Калпакчиев.

Невъзможно е всяка презентация да се съгласува, г-н Калпакчиев има право на мнение, намеси се Цацаров. И прикани „да не съсредоточаваме дискусията върху презентацията. Аз също не я харесвам, тя 50 % не е вярна”.

На финала пленумът на ВСС прие доклада на Калпакчиев за сведение, но отхвърли всичките му предложения.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.