Последни новини
Home / Законът / Плевнелиев: Можех, но не исках да назнача служебен кабинет

Плевнелиев: Можех, но не исках да назнача служебен кабинет

Defakto.bg

Можех, но не исках да назнача служебно правителство, не беше добре за България. Това категорично заяви президентът  Росен Плевнелиев в интервю за „Здравей, България“ на Нова тв. “ Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет“, добави той.”
Дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер, Плевнелиев заяви, че не може да каже лоша дума за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание и заяви, че може да каже само добри думи за него.
„Ген. Румен Радев спечели убедително изборите през ноември и аз искрено му пожелавам успех. Пожелавам му и да не допуска стратегически грешки, каквито и аз не допуснах”, каза още той.
Според него ГЕРБ не са имали друга опция за кандидат за държавен глава, освен Цецка Цачева.
„Доколко тя беше избираема, ГЕРБ са преценили. Но аз мога да кажа, че тя е убеден демократ, прекрасен човек и страхотен председател в двете най-трудни Народни събрания”, коментира президентът.
През последната година той дори не се е виждал с вицепрезидента Маргарита Попова. Въпреки  влошените отношения между него и нея, двамата не допуснали “ да бъде нанесена каквато и да било щета на президентската институция, защото и двамата с нея, колкото и да сме различни, мислим и действаме институционално”, каза  Плевнелиев.
„Имаше спретнати протести срещу мен, в които около сто човека с партийно оцветени личности стояха пред президентството и протестираха. Тези хора ми поискаха оставката, а Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Нямаше как да не си задам много въпроси и да не възникнат проблеми”, допълни президентът.
Не ястреб а политик и гражданин с позиция. Моята позиция е ясна – не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Какво се случи там – събраха се велики сили и се разбраха за сфери на влияние в периферията. Аз не искам това да се случи. Приветстваме избора на Тръмп и предупреждаваме, че той ако тръгне в разпределение на сферите на влияние, ние ще се противопоставим. Това каза още президентът Росен Плевнелиев по повод писмото на 17 политици до новоизбрания президент Доналд Тръмп да няма добри отношения с Русия Аз не съм против затоплянето отношенията – но нека да бъдат на принципа на равенството. Политиката на Путин ни връща във времето на 19 век – разпределение сферите на влияние, заяви Плевнелиев и подчерта, че е против това да се случи. Плевнелиев смята,  че новоизбраният президент Румен Радев ще бъде поставен в сложна ситуация , „защото имаме решение на съда в Хага, който каза, че в Украйна имаме окупация“. Според Плевнелиев Радев трябва да каже, че е против окупацията на Крим.
„Отворен съм за живота и гледам напред. Имам своя ангел защитник, истинската болка ме отвори за много неща. Аз съм един държавен глава, който отказа властта – отказах служебно правителство, втори мандат. Не мога да разбера политици, хванали се на всяка цена“, каза още той.
„Не мога да разбера президента Първанов, аз съм много различен човек, не мога да го разбера, да слезеш от президентската институция, да правиш партия, за да превземеш трета партия“, откровен беше още Плевнелиев.
На въпрос какво ще прави занапред той отговори: „Няма да се връщам в партия, няма да създавам партия. Какво ме чака – гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България не е единственият начин да бъдеш полезен. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското и демократично развитие на България“.
„Поддържах европейското развитие на България и ще го правя. Аз казах – докато съм президент, в президентството коалиции няма да се правят. Казах това и удържах“, добави той още Плевнелиев.

Гордея се с моите добри отношения с Бойко Борисов докрай, изтъкна още президентът. „Аз съм много краен, той е по прагматичен от мен, но доказателство за това е, че Екатерина Захариева, началникът на моя кабинет бе припозната от Бойко Борисов и тя направи много за България“, заяви Плевнелиев.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.