Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС потвърди глоба от 60 милиона евро, наложена на заради за картел

Съдът на ЕС потвърди глоба от 60 милиона евро, наложена на заради за картел

Defakto.bg

Съдът потвърди  глобата от близо 60 милиона евро, наложена на групата Roullier за картела в сектора на фосфатите.

През 2010 г. Комисията налага глоби от общо 175 647 000 EUR на шест групи производители, които са участвали в картел за определяне на цените и подялба на пазара на фосфатите за храни за животни в продължение на 30 години. В рамките на този картел съответните предприятия са си разпределяли квоти за продажба по региони и клиенти и са координирали цените, а в някои случаи и условията на продажба. Групата Roullier, на която Timab Industries е дъщерно дружество, е наказана с глоба от 59 850 000 EUR1 за участието си в картела от 1993 г. до 2004 г.
За разлика от другите участвали в картела групи групата Roullier не пожелава да сключи споразумение с Комисията, след като се запознава с приблизителния размер на глобата, която Комисията смята да ѝ наложи. Сключването на такова споразумение улеснява процедурата, като съответните предприятия признават участието си в картела и приемат определени задължения в замяна на 10-процентно намаление на размера на глобата. Затова по отношение на групата Roullier Комисията прилага обикновената процедура. Това е първото картелно дело, което е „хибридно“, в смисъл че са водени и процедура за постигане на споразумение, и обикновена процедура.
Roullier подава жалба до Общия съд на Европейския съюз, като иска отмяна на решението на Комисията и намаляване на глобата. В частност се оплаква, че   Комисията ѝ е наложила глоба над горната граница на прогнозния диапазон, определен в хода на процедурата за постигане на споразумение.

С решение от 20 май 2015 г.3 Общият съд отхвърля жалбата на групата Roullier, като по същество приема, че Комисията не е санкционирала групата Roullier за оттеглянето ѝ от процедурата за постигане на споразумение и не е била обвързана от диапазона, който е съобщила в рамките на процедурата за постигане на споразумение. Групата Roullier не приема съображенията на Общия съд и обжалва решението му пред Съда.
С днешното си решение Съдът отхвърля жалбата на групата Roullier и потвърждава наложената от Комисията глоба от близо 60 милиона евро.
Що се отнася до довода, че в хода на обикновената процедура Комисията определила на групата Roullier глоба над горната граница на прогнозния диапазон от процедурата за постигане на споразумение, Съдът отбелязва, че Общият съд надлежно е проверил
основателността на извършения от Комисията анализ в хода на обикновената процедура, както и данните, взети предвид от Комисията за изчисляването на размера на глобата.
По-конкретно, като е следвала същия метод като използвания за определянето на диапазона на глобите, съобщен на групата Roullier в хода на процедурата за постигане на споразумение, Комисията е имала основание да „преразгледа“ размера на глобата. Всъщност, също както Общият съд, и Съдът констатира, че в хода на обикновената процедура Комисията е трябвало да вземе предвид новите данни, които са наложили тя да преразгледа преписката, да определи отново продължителността на картела и да коригира глобата, като премахне някои намаления, които е предложила в процедурата за постигане на споразумение. В това отношение Съдът отбелязва в частност, че в процедурата за постигане на споразумение групата Roullier не е оспорила определената от Комисията продължителност на картела (1978—2004 г.), докато в обикновената процедура групата вече (успешно) е поддържала, че участието ѝ в картела е било ограничено до периода 1993—2004 г. Затова групата Roullier е трябвало да знае, че оспорването на участието ѝ в картела за периода между 1978 г. и 1993 г. ще има отражение върху намаленията, които може да ѝ бъдат предоставени при определянето на глобата.

Парадоксът с налагането на по-висока глоба за по-краткотрайно нарушение се обяснява с това, че в процедурата за постигане на споразумение Комисията е била склонна да намали допълнително глобата на групата Roullier с оглед на предоставената от тази група информация за периода 1978—1993 г. Тъй като обаче впоследствие групата Roullier оспорва участието си в картела през този период, Комисията приема, че голямата част от предложените намаления вече не са оправдани за периода 1993—2004 г. Промяната в позицията на групата Roullier обяснява защо тази група не може да се позовава на принципа на оправданите правни очаквания, за да иска запазване на прогнозните оценки на Комисията, съобщени в хода на процедурата за постигане на споразумение.

Наред с това групата Roullier изтъква, че Общият съд не се е произнесъл в разумен срок (производството пред Общия съд продължава около четири години и девет месеца). В това отношение Съдът приема, че при липсата на предоставени от страните допълнителни доказателства не намира за явно, че Общият съд е нарушил в достатъчно съществена степен задължението си да разгледа делото в разумен срок.

 


1 .Решение C (2010) 5001 окончателен на Комисията от 20 юли 2010 година относно производство по член 101 ДФЕС и член 53 от Споразумението за ЕИП (дело COMP/38866 — Фосфати за храна за животни).
2. Това са групата Kemira (Yara Phosphates Oy, Yara Suomi Oy и Kemira Oy), дружеството Tessenderlo Chemie, групата Ercros (Ercros SA и Ercros Industriel SA), групата FMC (FMC Foret SA, FMC Netherlands B.V. и FMC Corporation) и групата от дружеството Quimitécnica.com-Comércia e Indústria Química и неговото дружество майка José de Mello SGPS.
3. Решение на Общия съд от 20 май 2015 г., Timab Industries и Cie financière et de participations Roullier (CFPR)/Комисия (T-456/10, вж. прессъобщение № 57/15).
www.curia.europa.eu

ЗАБЕЛЕЖКА: Решенията или определенията на Общия съд подлежат на обжалване пред Съда, което се ограничава само до правни въпроси. По принцип обжалването няма суспензивно действие. Ако жалбата е допустима и основателна, Съдът отменя решението на Общия съд. Когато фазата на производството позволява това, Съдът може сам да постанови окончателно решение по делото. В противен случай той връща делото на Общия съд, който е обвързан с решението, постановено от Съда в рамките на обжалването.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.