Последни новини
Home / Законът / Държава ли е България?*

Държава ли е България?*

Defakto.bg

 Тони Димов,  председател на Центъра за оценка на въздействие на законодателството
 Днес (вчера б.р.)малко след 11.00 ч. 14 народни представителя от ГЕРБ внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Този път няма да философствам и разяснявам, че правовата държава е призната за държава територия, в границите на която действа принципът на законността, чието спазване, прилагане и отстояване започва от хората, които приемат законите, т.е. народните представители. От тяхното отношение към този принцип се определя отношението на всички останали граждани, техните организации и на обществото като цяло към държавата, правото, институциите и към самите депутати.

Ще задам само няколко въпроса, на които всеки който иска може да си отговори.

Въпрос: Провеждана ли е обществена консултация от минимум 30 дни във връзка с така внесения проект?

Законът за нормативните актове, в сила от 04.11.2016 г. разпорежда:

1. При изработването на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица. (Чл. 18а.);

2. В процеса по изработване на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица. (чл. 26, ал. 2);

3. Преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, и предварителната оценка на въздействието за обществена консултация. (чл. 26, ал. 3).

Отговор: Липсват данни за това.

Въпрос: Могат ли да се очакват значителни последици от законопроект, чрез който се променя радикално избирателната система на държавата, който засяга всички български граждани с избирателни права, с който се въвежда ново райониране на територията на страната, което изисква значителни разходи.

Отговор: Това е учебникарски пример за законопроект, който би имал значителни последици за държавата, гражданите и цялото общество

Въпрос: Изготвена ли е цялостна предварителна оценка на въздействието относно внесения законопроект. Законът за нормативните актове, в сила от 04.11.2016 г. разпорежда:

1. При изработването на проект на нормативен акт се извършва предварителна оценка на въздействието. (Чл. 18а.);

2. Съставителят на проект на нормативен акт извършва оценка на въздействието на нормативния акт, когато това е предвидено в този закон. (Чл. 19);

3. Цялостна предварителна оценка на въздействието се извършва при 2. изработване на проекти на нормативни актове, за които частичната оценка е показала, че може да се очакват значителни последици. (Чл. 20, ал. 3, т. 2).

Отговор: Липсва такава. Представената една страничка текст с широк шрифт НЕ Е цялостна предварителна оценка на въздействието, а е по-скоро частична оценка.

Въпрос: Какво би представлявал, ако бъде приет един такъв законопроект?

Отговор: Неправо. Това е неправо в буквалния смисъл. Закон, създаден при неспазване на правно уредената процедура за неговото изработване е нормативен акт който страда от непоправим порок и като такъв не произвежда действие. Той е лишен от всякаква валидност и легитимност.

Въпрос: Каква държава е тази, чиито законодателен орган допуска приемането на неправо?

Отговор: Неправова със сигурност,

Въпрос: Държава ли е изобщо България днес?

Отговор: Не ….. знам.

*Източник: Коментатор

Още по темата Оценката на въздействие става задължителна от 4 ноември

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.