Последни новини
Home / Законът / Емблематично дело на 19 години пак се върна във ВКС

Емблематично дело на 19 години пак се върна във ВКС

Defakto.bg

Осъдените за грабежа на семейство Анчови в Чепинци искат възобновяване на процеса

Едно емблематично дело, което изглеждаше окончателно приключило, отново е на вниманието на Върховния касационен съд. Този път с искане процесът да бъде възобновен.

Става дума за прословутото дело за грабеж на семейство Анчови в село Чепинци през далечната 1998 г., когато са изнасилени и двете им дъщери. Обвинението за изнасилване обаче отпадна по давност.

Случаят е от 31 януари 1998 г., дни го делят от неговата 19-годишнина. Тогава маскирани мъже нахлуват в дома на сем. Анчови в с. Чепинци, пребиват бащата Веско Анчов, изнасилват двете му дъщери – на 11 и на 16 години и задигат над 90 000 лева и скъпоценности. Обвинителен акт е внесен едва 5 години след трагедията, без посочване на извършителите на изнасилването, на съд е изправен само помагач.

Делото, първоначално попаднало в Софийския градски съд, бе от „любимите“ на Цветан Цветанов като вътрешен министър. той го ползваше като бухалка срещу съдия Мирослава Тодорова, прекратила процеса и препратила делото на военните, защото се беше оказало, че един от подсъдимите е бил полицай (и по тогавашните правила трябваше да го съдят магистрати с пагони). Цветанов, разбира се, удобно пропускаше, че важният факт не е бил установен нито от разследващите, нито от прокуратурата.

На 18 април 2016 г. след ред завъртания във военното правосъдие и при трето поред касационно разглеждане ВКС постанови по 10 години затвор за бившия сержант Димчо Димов, Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев, признати за виновни за въоръжен грабеж в големи размери. Отделно ВКС осъди шестимата солидарно да заплатят на Веско Анчов и Марина Анчова 90 150 лева обезщетение за имуществените вреди ведно със законната лихва от 31.01.1998 г. Както и по 30 000 лева за Веско и Марина обезщетение за неимуществени вреди заедно с лихвата.

Решението беше окончателно, но сега осъдените искат процесът да бъде възобновен заради съществени нарушения. Те се позовават на чл. 354, ал.5 от НПК. Текстът предвижда при повторна отмяна на обжалвана или протестирана присъда делото да се върне за решаване по същество на втората инстанция. НО при жалба или протест срещу това решение, ВКС вече сам се произнася по същество.

В случая правилото изглежда желязно спазено.

Делото е насрочено във ВКС за понеделник, докладчик е съдия Бисер Троянов.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.