Последни новини
Home / Законът / За първи път по новите правила: Прокурорите избират 1 член на ВСС

За първи път по новите правила: Прокурорите избират 1 член на ВСС

Defakto.bg

Кандидадът е зам.-окръжния прокурор на Хасково Розалин Трендафилов

Първият избор за ВСС по новите правила ще се проведе днес.  Той е за 1 член на съвета от прокурорската квота, който ще заеме мястото на починалия Камен Ситнилски и ще е с мандат до октомври т.г.

Кандидадът е един – зам.-окръжния прокурор на Хасково Розалин Трендафилов.

В тази връзка от ВСС напомнят правилата и дневния ред:

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще проведе Общо събрание за избор на член на Висшия съдебен съвет. Право да участват в него имат 1507 прокурори от прокуратурите в Република България. Те ще гласуват за единственият кандидатирал се – прокурор Розалин Петков Трендафилов, заместник окръжен прокурор в Окръжна прокуратура – Хасково. Общото събрание на прокурорите ще се проведе в две последователни съботи на 14 януари и на 21 януари 2017 г.

Утре – 14 януари 2017 г.,Общото събрание на прокурорите е насрочено за 10 ч. в зала „Универсиада“. То ще бъде излъчвано директно на интернет страницата на ВСС на адрес: http://www.vss.justice.bg/page/view/3690.

Общото събрание се провежда, ако присъстват повече от половината от включените в избирателния списък по чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт прокурори. При липса на кворум Събранието се отлага един час по-късно и се провежда независимо от броя на присъстващите. То ще протече при следния дневен ред, обявен на интернет страницата на Висшия съдебен съвет /http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/12/dnr-14.01.pdf/:

  1. Откриване на събранието и обявяване броя на присъстващите прокурори;
  2. Избор на председател на събранието;
  3. Избор на мандатна комисия;
  4. Избор на избирателна комисия;

5.Избор на избирателни секции (секционни комисии) и определяне на техния брой;

  1. Приемане на решение на общото събрание на прокурорите за времето за изслушване на всеки от кандидатите;
  2. Изслушване на кандидатите по азбучен ред и въпроси към тях.

Съгласно правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите общото събрание на прокурорите ще бъде открито от главния прокурор. Решенията в него се вземат с явно гласуване с вдигане на ръка като за избран/и се смятат кандидатът/кандидатите, получили най-много гласове. Общото събрание ще определи броя на секционните комисии, съобразно броя на заявленията на съдиите, прокурорите и следователите по избирателния списък за участие в общото събрание или електронно дистанционно гласуване при спазване на правилото на чл. 29з, ал. 2 от ЗСВ – за всеки 500 съдии, прокурори или следователи се съставя по една избирателна секция, като остатъците по-малко от 500 души се разпределят поравно между избирателните секции. Всички гласуващи електронно дистанционно през интернет образуват самостоятелна избирателна секция. За първи път изборът на член на ВСС се провежда освен с хартиени бюлетини и чрез електронно дистанционно гласуване. Към 15 часа на 13.01.2017 г. участие чрез него са заявили 1334 прокурори в страната.

На 14.01.2017 г. Общото събрание на прокурорите ще вземе решение за времето за изслушване на кандидата за член на ВСС. Въпроси към прокурор Трендафилов могат да отправят членовете на Общото събрание и на избирателната комисия. Тя е длъжна да му постави и въпроси, предварително постъпили с предоставени от юридически лица с нестопанска цел становища.

С решение на Прокурорската колегия от 11.01.2017 г. за участие в Общото събрание са допуснати като наблюдатели подалите заявления две юридически лица с нестопанска цел – Сдружение „Съюз на съдиите в България“ и Фондация „Български институт за правни инициативи“.

Провеждането на самия избор на член на ВСС от прокурорите е насрочен за 21.01.2017 г. от 8 до 18 ч. в зала „Универсиада“. Дневният ред за него е публикуван на интернет страницата на Съвета на адрес: http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/12/dnr-21.01.pdf“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.