Последни новини
Home / Законът / Обвиниха и Дянков за приватизацията на ЕВН, но не и за Сребърния фонд (обновена)

Обвиниха и Дянков за приватизацията на ЕВН, но не и за Сребърния фонд (обновена)

Defakto.bg

Той: Грижил съм се за държавата, по мое време беше с най-висок рейтинг

Дни по-рано от очакваното (знаеше се за призовка на 18 януари) бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков се яви в столичното следствие и стана третият обвиняем за приватизацията на ЕВН. Дотук обвинения получиха енергийният министър от кабинета „Борисов“ -1 Трайчо Трайков и издателят и бизнесмен Иво Прокопиев.

Прокуратурата анонсира предстоящото привличане на Дянков още в началото на януари, обяснявайки за какво се търси отговорност на Трайчо Трайков. Канеше се дори да го обяви за издирване, но ексминистърът се обади сам.

После името му бе цитирано в обвинението срещу Иво Прокопиев.

От днешното съобщение на държавното обвинение става ясно, че бившият финансов министър ще отговаря за това, че е разпоредил приватизационната оценка на държавния дял в ЕВН да се изготви от инвестиционния посредник „Булброкърс“. И е бил подбуден за това от Прокопиев.

Няма обаче нищо по друг пункт, назован от прокуратурата във връзка и с тази сделка – постъпването на парите от продажбата на държавните дялове директно в хазната, а не в Сребърния фонд.

Ето съобщението на прокуратурата:

„По досъдебното производство на Софийска градска прокуратура, по което бе привлечен като обвиняем бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иво Прокопиев, днес, 13.01.2017 г., СГП привлече като обвиняем и Симеон Дянков – бивш вицепремиер и министър на финансите.

Той е обвинен за това, че в периода май 2011 г. – юни 2011 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев – Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава – 20 829 200 лв. имуществени вреди. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и представлява престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД на избрания инвестиционен посредник „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД. Съгласно ЗПСК – „Изготвянето на оценки се възлага на независими оценители съгласно Закона за независимите оценители“. По този начин е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на Република България. Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД.“

На излизане от следствието Симеон Дянков не застана пред медиите. Адвокатът му Марин Марковски обаче разказа какво е казал той пред разследващите, съобщи БНР.
Според Марковски Дянков е заявил:
„Грижил съм се за интересите на държавата. По мое време тя имаше най-висок рейтинг. Не съм извършил нищо. Ще дам много подробни обяснения по всеки един документ. Ще се радвам да мога да дам тези обяснения, защото и документите, и моите обяснения ще покажат, че не съм направил нищо, което да не е редно“.
Прогнозата на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова е, че делото е в напреднала фаза и скоро ще е в съда. Тя отказа да каже дали ще се проверява приватизацията на държавните дялове и в другите две електроразпределителни дружества.

Арнаудова отново припомни, че по предложение на двамата министри Дянков и Трайков специално е била създадена Държавната консолидационна компания.

„В нея са прехвърлени от г-н Трайков дяловете на държавата в трите енергоразпределителни дружества. Когато ДКК извършва продажбата на акциите на фондовата борса, сумите от продажбата постъпват като дивидент в дружеството и съответно в републиканския бюджет, но не отиват директно в Сребърния фонд – така както иначе е записано в закона – че средствата от приватизацията постъпват в Сребърния фонд“.

 „Обвиненията в частност срещу Дянков е за това, че той е превишил властта и правата си и се е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се възложи изготвянето на оценката на активите на „ЕВН България Електроразпределение“ на инвестиционния посредник, а не както повелява Законът за приватизацията – на независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова. По думите й престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3000 до 5000 лева. Тя  уточни, че Прокопиев е съветвал Дянков устно.

„Имало е проведени разговори, имало е общи идеи за това, че по този начин следва да се извърши продажбата, че трябва да се създаде такава компания, че е необходимо точно инвестиционният посредник („Булброкърс“ – фирма на Иво Прокопиев, която е оценила на колко пари акцията държавата да продаде дела си в ЕВН, б.р.) да изготви оценката, а не независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова.

По думите ѝ освен гласни доказателствени средства, т.е. – показания на свидетели, прокуратурата разполагала и с писмени такива.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.