Последни новини
Home / Законът / Кандидадът за ВСС Розалин Трендафилов: Ще се боря за достойно заплащане на магистратите

Кандидадът за ВСС Розалин Трендафилов: Ще се боря за достойно заплащане на магистратите

Defakto.bg

Преди да вляза в съвета, не мога да кажа дали ще съм от мнозинството или малцинството

Обвързване на атестирането с натовареността на магистратите, доразвиване на принципа на случайното разпределение на делата, уедряване на прокурорските звена и достойно заплащане. Това, най-общо са приоритетите на единствения кандидат за член на ВСС от прокурорската квота Розалин Трендафилов, който ще заеме мястото на Камен Ситнилски.

Той говори пред журналисти, тъй като стартът на общото събрание на прокурорите бе изместено с един час заради липсата на кворум. Събранието се провежда в зала „Универсиада“. По закон можеше да стартира при наличието на повече от половината от списъчния състав на обвинителите – нужни бяха 574 присъстващи от общо 1507 прокурори. Разбра се, че на магистратите от Варна и други отдалечени места е казано да тръгват само в „краен случай“ заради лошата метереологична обстановка.

Кандидадът Розалин Трендфилов, зам.-окръжен прокурор от Хасково и ветеран в системата, е издигнат от колегите си и от обвинители от Пловдив. На въпрос защо се съгласява да заеме пост само за броени месеци – до октомври т.г., когато изтича мандатът на действащия ВСС, той бе откровен: „Това ще е достоен завършек на кариерата ми“.

Де факто го попита към кого от ВСС ще се присъедини, ако бъде избран – към мнозинството или инакомислещото малцинство. Преди да мине изборът няма как да отговоря, трябва да вляза във ВСС, за да направя преценката, каза Трендафилов.

Що се отнася до анонса си за достойното заплащане, той поясни – няма предвид промяна на законовата формула, по която в момента се определят възнагражденията, а за връщане към принципа и на индивидуално стимулиране на качествена работа. И поощряване основно при успешна работа по дела от обществен интерес, с фактологическа и правна сложност, като мерило за професионализъм.

Обяви се и за уедряване на прокурорските звена, което ще сложи край на абсурдите в 1 прокуратура да работи по 1 прокурор. В момента по въпроса се изчаква решение на Конституционния съд.

Междувременно общото събрание започна, за негов председател бе избран Виктор Малинов П.

Тук са Сотир Цацаров, заместниците му, както и членовете на ВСС Магдалена Лазарова, Юлиана Колева, Ясен Тодоров, Румен Боев.

Очаквайте продължение

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.