Последни новини
Home / Законът / Адвокатът на Дянков: Да е действал по указания от Прокопиев? Все едно младеж от ВИТИЗ да дава съвети на Спилбърг!

Адвокатът на Дянков: Да е действал по указания от Прокопиев? Все едно младеж от ВИТИЗ да дава съвети на Спилбърг!

Defakto.bg

Делото за приватизацията на ЕВН продължава да буни духовете.

По него бяха обвинени двама бивши министри от кабинета „Борисов”-1 – Трайчо Трайков и Симеон Дянков, бизнесменът-издател Иво Прокопиев и изпълнителният директор на посредника по сделката „Булброкърс”.

Последен с обвинения от столичното следствие излезе Симеон Дянков, когото прокуратурата вини за длъжностно престъпление, свързано с приватизацията заради дадено разпореждане приватизационната оценка на държавния дял в ЕВН да се изготви от „Булброкърс”. А негов подбудител със съвети бил Иво Прокопиев.

Всички отрекоха да са извършвали престъпление.

Днес думата взе адвокатът на Дянков Марин Марковски, който представляваше и Бойко Борисов. Той бе категоричен – бившият вицепремиер и финансов министър няма как да е извършил престъплението, в което го обвиняват, най-малкото защото не е имал възможност да го извърши. Понеже приватизационните сделки се извършват от Агенцията по приватизация, чийто надзор се избира от Народното събрание и не се контролира от МС. И е одобрена от Комисията по финансов надзор, също подчинена на парламента.

Марковски продължи и нататък, образно.

„Да се получат указания от Прокопиеев за Дянков е все едно на един режисьор от ранга на Стивън Спилбърг да му дава указания младеж от ВИТИЗ. Дянков е министър с изключителни квалификация, знания и култура. Това е най-успешният министър от години насам. Един изключително отговорен специалист не може да получава указания за нарушение на закона, защото няма да иска да ги чуе. Цялата тази структура за извършено престъпление е нещо мъчително, неточно, неясно и невярно“, обяви адвокатът.

И още: „За да може да бъде облагодетелствана тази фирма („Булброкърс” – б.р.), да бъде избрана да извърши сделката и Дянков да има вина, той трябва да има реалната властова възможност, това трябва да е в неговите права. Неговото положение като министър на финансите категорично не го позволява. Наистина министър на финансите звучи авторитетно, но неговото юридическо положение в структурата на институциите, които трябва да извършат сделката, не позволява той да определи, даже да укаже, да посъветва коя фирма да бъде избрана“.

Заключи с алюзии от времето на Сталин и убеждението: „Това е процес, осъден на юридическа и доказателствена катастрофа”.

В отговор говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че обвинението се гради на факти и доказателства, според които именно Дянков е действал в нарушения на закона, на одобрената от НС стратегия и на ресора си като вицепремиер.

Арнаудова потвърди, че участието на Иво Прокопиев е било с „даване на разяснения и съвети, доказателство за общ умисъл”. „Категорично са налице доказателства за общност на умисъла и конкретни действия”, заяви говорителят на главния прокурор. Но не можела да съобщава детайли от разследването.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.