Последни новини
Home / Законът / Жребият определи съдията на „Да, България!“. Регистрацията на „Нормална държава“ заседна в процедури

Жребият определи съдията на „Да, България!“. Регистрацията на „Нормална държава“ заседна в процедури

Defakto.bg

Румяна Спасова от търговското отделение на Софийския градски съд е магистратът, който ще решава преписката за регистрацията на новата партия „Да, България!“. Тя е определена от жребия на случайния подбор днес, съобщиха за Де факто от СГС.

Документите за регистрацията бяха внесени миналия петък, на 13 декември, в Съдебната палата дойде и председателят Христо Иванов.

Законът за политическите партии е разписал ясни срокове за това производство. Докладикът преглежда внесените документи и в закрито заседание може да даде указания, ако констатира липси, пропуски или неясноти. В едномесечен срок от внасяне на молбата за регистрация обаче СГС я разглежда в открито заседание с участието и на прокурор. В 14-дневен срок след заседанието трябва да излезе с решение: вписва или отказва вписване в регистъра на политическите партии.

Производството е на две инстанции. В 7-дневен срок решението на СГС може да се оспори пред Върховния касационен съд, който пък се произнася в 14-дневен срок с окончателно решение.

Още при учредавянето й, бе заявено, че амбицията на новата партия, извела за свой основен приоритет битката с „високата“ корупция, е да участва в предстоящите предсрочни избори. Ако бъде регистрирана от СГС и няма прокурорски протест, от „Да, България!“ би трябвало да успеят. Зависи кога новият президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари, ще насрочи изборите това трябва да стане до 2 месеца от разпускането на НС.

Ако има жалби и протести, ще видим.

Междувременно преписката за регистрация на друга нова партия – „Нормална държава“ на Георги Кадиев, учредена на 12 юни, заседна в процедурни неблагополучия.

През ноември съдия Нели Алексиева от СГС й отказа регистрация, защото в устава не са вписани целите на политическата партия и начините за тяхното постигане.

Отказът бе оспорен пред ВКС, но е стигнал дотам чак в началото на януари т.г., показа проверка на Де факто. Причината е била, че съдията от СГС е излязла в неочаквани болнични и не е успяла да администрира преписката.

След това пък от ВКС са установили, че във вносна бележка за сума не е указано точно за какво е платена сумата, макар да съвпада с таксата за регистърното производство. И е върнала делото на СГС за коригиране на 9 януари. На 10 януари в Софийския градски съд пишат разпореждане, на 11 януари изпращат съобщение до „Нормална държава“. А до днес няма върнат отговор оттам.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.