Последни новини
Home / Законът / Жребият определи съдията на „Да, България!“. Регистрацията на „Нормална държава“ заседна в процедури

Жребият определи съдията на „Да, България!“. Регистрацията на „Нормална държава“ заседна в процедури

Defakto.bg

Румяна Спасова от търговското отделение на Софийския градски съд е магистратът, който ще решава преписката за регистрацията на новата партия „Да, България!“. Тя е определена от жребия на случайния подбор днес, съобщиха за Де факто от СГС.

Документите за регистрацията бяха внесени миналия петък, на 13 декември, в Съдебната палата дойде и председателят Христо Иванов.

Законът за политическите партии е разписал ясни срокове за това производство. Докладикът преглежда внесените документи и в закрито заседание може да даде указания, ако констатира липси, пропуски или неясноти. В едномесечен срок от внасяне на молбата за регистрация обаче СГС я разглежда в открито заседание с участието и на прокурор. В 14-дневен срок след заседанието трябва да излезе с решение: вписва или отказва вписване в регистъра на политическите партии.

Производството е на две инстанции. В 7-дневен срок решението на СГС може да се оспори пред Върховния касационен съд, който пък се произнася в 14-дневен срок с окончателно решение.

Още при учредавянето й, бе заявено, че амбицията на новата партия, извела за свой основен приоритет битката с „високата“ корупция, е да участва в предстоящите предсрочни избори. Ако бъде регистрирана от СГС и няма прокурорски протест, от „Да, България!“ би трябвало да успеят. Зависи кога новият президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари, ще насрочи изборите това трябва да стане до 2 месеца от разпускането на НС.

Ако има жалби и протести, ще видим.

Междувременно преписката за регистрация на друга нова партия – „Нормална държава“ на Георги Кадиев, учредена на 12 юни, заседна в процедурни неблагополучия.

През ноември съдия Нели Алексиева от СГС й отказа регистрация, защото в устава не са вписани целите на политическата партия и начините за тяхното постигане.

Отказът бе оспорен пред ВКС, но е стигнал дотам чак в началото на януари т.г., показа проверка на Де факто. Причината е била, че съдията от СГС е излязла в неочаквани болнични и не е успяла да администрира преписката.

След това пък от ВКС са установили, че във вносна бележка за сума не е указано точно за какво е платена сумата, макар да съвпада с таксата за регистърното производство. И е върнала делото на СГС за коригиране на 9 януари. На 10 януари в Софийския градски съд пишат разпореждане, на 11 януари изпращат съобщение до „Нормална държава“. А до днес няма върнат отговор оттам.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.