Последни новини
Home / Законът / Конституционен съдия, учен и политици бяха удостоени с високи държавни отличия

Конституционен съдия, учен и политици бяха удостоени с високи държавни отличия

Defakto.bg
Nikola Petkov.jp
Никола Петков
президент
Президентът Плевнелиев и Станислав Димитров след връчване на високото отличие

За заслуги в в областта на конституционното правосъдие президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на конституционния съдия с изтекъл мандат, Станислав Димитров. За дългогодишния юрист  Димитров, президентът напомни, че е завършил право в СУ „Св Кл.Охридски”, през 1991-1992- ра година е член на Изпълнителното бюро на Демократическата партия на Съюза на демократичните сили и първи министър на земеделието в първото избрано демократично правителство на република България. На 19 май 1992-ра година е избран за съдия в Конституционния съд от парламентарната квота.

Голяма част от конституционните дела, по които е бил докладчик са от изключително значение за развитието на конституционното правосъдие в България. „Решенията на съда, по които той докладва , именно те са основата на нашата демокрация днес, каза президентът“ .  Именно тези решения допринесоха за утвърждаване на република България като демократична и правова държава. И ние изразяваме своята дълбока благодарност, защото и днес, когато е трудно и тежко и когато много хора поставят под въпрос Конституцията и конституционния ред и задават въпроси. Моят апел винаги е – прочетете Конституцията, спазвайте Конституцията. В не един труден момент именно тя ни помогна. Тя е здравата основа, на която стъпваме. Тя ни кара да бъдем оптимисти за бъдещето. Тя бе направена от мъдри хора. Бе облечена с решения на Конституционния съд, които й дадоха възможност да проработи. За мен е чест да наградя един от хората с голям принос за това, заяви Плевнелиев.

petar_dertliev
Петър Дертлиев

Държавният глава удостои посмъртно с ордени „Стара планина“ първа степен обществените и политически деятели Никола Петков и д-р Петър Дертлиев.  Д- р Петър Дертлиев бе награден за големите си заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в Република България.  Президентът открои и огромния принос на д-р Петър Дертлиев в изграждането на модерна и демократична България след началото на демократичните промени през 1989 г.

Никола Петков е удостоен като убеден демократ, противопоставил се на две диктатури с цената на живота си“, подчерта президентът и отбеляза ярката политическа позиция на Никола Петков срещу всякакво сътрудничество с нацистка Германия през Втората световна война и впоследствие срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим в България.

Константин Казаков
Константин Кацаров

По време на церемонията беше удостоен посмъртно с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и проф. Константин Кацаров – изтъкнат български учен юрист, адвокат, историк и патриот, основател на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“.

Автор е на десетки трудове, които го нареждат сред именитите български учени юристи. Избран е за член на редица авторитетни международни правни дружества и асоциации. Той е международно признат експерт по въпросите на индустриалната и интелектуалната собственост.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.