Последни новини
Home / Законът / Ново, второ дело срещу ген.Кирчо Киров – пак за присвояване от НРС (обновена)

Ново, второ дело срещу ген.Кирчо Киров – пак за присвояване от НРС (обновена)

Defakto.bg

Били похарчени над 5,1 млн.лв. за несъществуващи операции, материалите – секретни

Ново, второ поред обвинение срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген.Кирчо Киров влиза в съда. То е за длъжностно присвояване на над 5,1 млн.лв. за разузнавателна дейност, приключила още през 1999 г.

Това стана ясно от изявление на говорителя на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова пред bTV. Обвинителният акт е внесен днес от столичната военноокръжна прокуратура във военния съд. Подобно и на първото дело, което пак е за присвояване, но на 4,7 млн.лв., и в това материалите били секретни. Т.е. процесът ще е закрит за публика.

Какво каза днес Арнаудова? „Обвинението срещу ген.Кирчо Киров е за длъжностно присвояване на над 5,1 млн.лв., подпомогнат от негов подчинен, през 2007-2011 г. Става дума за престъпление, свързано със специална разузнавателна дейност. Създавани са документи за разходи за разузнавателна дейност, която обаче е приключила в края на 1999 г., а дори и документално е приключена през 2003 г. Въпреки това са теглени големи суми за нейното извършване при положение, че такава дейност изобщо не е извършвана. Военните прокурори са разпитали 15 разузнавачи, които категорично заявяват, че нито са извършвали такава дейност, нито са получавали пари за нея“.

Ето какво съобщи по-късно прокуратурата до медиите по случая.

До разкриването на това присвояване се е достигнало, след като самият генерал Киров, в своите обяснения като подсъдим по предходното дело е опитал да убеди съда, че сумите, за които е обвиняван са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. По време на съдебното следствие тогава, по искане на прокурора, Военният съд е изискал от НРС справка имало ли е действително такава дейност и такива разходи. В архивираните оперативни дела на НРС не са били открити никакви документи, но някои особености при тяхното ползване след архивирането е довело до назначаване на една повторна и много задълбочена проверка. Били са проверени отдавна архивирани финансови документи, които получават гриф за секретност след своето попълване. Там проверяващите от НРС са се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута и ръководството на службата незабавно е сезирало главния прокурор.

След образуването на делото разследващият екип от военни следователи са разпитали всички установени свидетели и са изследвали, и анализирали стотици оригинални документи, като включително е бил проследен целият път от тяхното създаване до архивирането им. С експертизи е било доказано категорично, че генерал Киров собственоръчно е утвърждавал тези документи, изготвени от неговия служител за изтегляне на големи суми за „разузнавателна“ дейност. В тези документи е било вписвано, че се извършва дейност и се правят разходи по оперативни дела, които всъщност са били окончателно приключени и архивирани преди няколко години и двамата обвиняеми много добре са знаели това.

По делото също е било установено, че за прикриване на присвояването, много бързо и не по съответния ред са били унищожавани някои от иницииращите документи , в които е следвало да се опише за какво точно са нужни тези пари.

Присвоената сума е в особено големи размери – равнява се на 22 229 средни минимални работни заплати за периода и случаят е особено тежък, с оглед високата ръководна длъжност на ген. Киров по време на извършване на деянието.

Що се отнася до първото дело срещу ген.Киров, също водено от военното правосъдие, на две инстанции той бе признат за виновен и получи 10 г. затвор. През ноември 2016 г. обаче Върховинят касационен съд постанови ново гледане на казуса от военноапелативния съд заради процесуални нарушения, свързани с оценката на доказателствата, нарушили правото на защита. Дотук няма повторно произнасяне на втората инстанция.

Самият Киров бе категоричен – не е присвоил нито стотинка, парите са били похарчени за операции и служебни дела.

Отговорът на ген. Кирчо Киров

Не съм изненадан от новото обвинение. Очаквах това дело да започне, тъй като аз и адвокатите ми бяхме запознати с материалите, заяви пред БНР ген. Кирчо Киров. И изтъкна, че това е четвърто дело, което ръководители на НРС, сега Държавна агенция за разузнаване, завеждат във войната си срещу него и семейството му.

„Започна в самото начало като изпълнение на политическа поръчка в определени, конкретни исторически условия в онази толкова далечна 2012-а година. Когато се завърти колелото и се създадат съответни взаимоотношения между страните, мисля, че е нещо логично и естествено това, което ми се случва към днешна дата, познавайки добре хората, които седят сега на управленските кресла на Държавната агенция за разузнаване.

Нито по първото дело, в което бях обвинен за присвояване на средства, нито по това дело, аз не съм присвоил нито един лев, нито едно евро, нито един долар или цент, или стотинка. Това го заявявам категорично и безусловно“, обяви Кирчо

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.