Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата внесe в съда обвинителния акт срещу военния министър Ненчев за МиГ-овете

Прокуратурата внесe в съда обвинителния акт срещу военния министър Ненчев за МиГ-овете

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура днес, понеделник, ще внесе в Софийския градски съд обвинителния акт за престъпление по служба във връзка с ремонта на  МиГ-овете срещу военния министър Николай Ненчев, съобщи пред bTV съобщи Румяна Арнаудова, говорител на прокуратурата.“ Обвинителният акт съдържа класифицирана информация и затова е засекретен“,  каза още Анаудова и допълни,че прокуратурата ще иска „най-тежкото наказание“, защото според прокуратурата, Ненчев е нанесъл изключително“големи и вредни последици за Българската армия“.

От думите на Румяна Арнаудова се разбра, че няма промени в обвинението на Ненчев. По-късно прокуратурата потвърди изявлението й и обяви, че вече е внесла в съда обвинителния акт срещу Ненчев.

През ноември миналата година Софийска градска прокуратура обяви, че е  привлякла като обвиняем министъра на отбраната Николай Ненчев за престъпление по служба, извършвано при условията на продължавана престъпна дейност, с две отделни деяния в рамките на едно и също престъпление. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, се казва в съобщение на СГП от понеделник.

Обвинението е за това, че  Николай Ненчев  за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

В края на 2015 година държавното обвинение възложи на ДАНС да извърши проверка договора. „Заради забавянето на ремонта на двигателите е намален нальотът на пилотите. При установен стандарт от 180 часа на година нальот според стандарти на НАТО, летателните часове са сведени до 33 часа на година. Това води до опасност от допускане на тежки грешки, опасност от разтренираност. Стигнало се е дотам, че пилоти са били готови за пенсиониране, а в същото време на е имало възможност за обучение на млади летци. Така България е можело да загуби въздушния си суверенитет“, обясни Румяна Арнаудова последиците от действията на Ненчев.

На 5 януари 2017 година СГП обяви, че разследването е открило още нарушения на Ненчев. В съобщение на СГП се казваше, че: В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. министрът  също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък“ , гласи съобщението на прокуратурата.

По тази причина на 05 януари, четвъртък 2017 г. на  Ненчев е повдигнато обвинение и за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление, тоест с  две отделни деяния той  е осъществил поотделно състава на едно и също престъпление по служба –  чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

Тогава прокуратурата обяви,че в 30-дневен срок  ще внесе обвинителен акт срещу Ненчев.

Във военния съд срещу Ненчев вече има един обвинителен акт за самоволно спряна обществена поръчка за военни униформи. По това дело Столичната военно-окръжна отговорност търси отговорност от Ненчев и от шефа на инвестиционната дирекция в МО Венислав Цанов за тежко длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 3 НК, довело до загуба за повече от четвърт милион лева. Става дума за нагласена обществена поръчка за ушиване на военни униформи – стопирана, за да бъде спечелена от втория класиран кандидат, категорична е  прокуратурата.

 

Edit 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.