Последни новини
Home / Законът / Съдът отстрани от поста кмета на Пловдив

Съдът отстрани от поста кмета на Пловдив

Defakto.bg

Неофициални съобщения за ново обвинение срещу Иван Тотев

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на града Иван Тотев. Това бе поискано от Софийската градска прокуратура, където по разпореждане на Сотир Цацаров бе прехвърлено досъдебното производство. Тотев е обвинен за престъпление по служба заради заобикаляне на Закона за обществените поръчки при изграждането на зоокъта в града. Той е на свобода срещу гаранция от 20 000 лв.

Решението на окръжния съд за отстраняването може да бъде оспорено пред апелативния съд в Пловдив, определената дата е 24 януари.

Обвинението твърдеше, че мярката се налага освен заради тежестта на обвинението и защото повечето свидетели са подчинени и на кмета. Оставайки на поста си, той можел да им повлияе.

Днес адвокатът му Красимир Елдъров опонира – повечето свидетели са разпитани, а Тотев е излязъл в 30- дневен отпуск до 15 февруари, за да не пречи на разследването. Дотогава начело на града ще е зам.-кметът Розалин Петков. Нещо повече – клиентът му е оказал пълно съдействие и повечето материали по разследването са предоставени от него.

Прокуратурата възрази, че един от важните свидетели – зам.-кметът Димитър Кацарски не е разпитан и Тотев можел да му повлияе. Не се разбра що за  бонус  поиска прокуратурата задето не си е свършила работата.  Да го бяхте разпитали, нали прокуратурата работи и по празниците, контрира защитата.

Съдът прие, че повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление от общ характер, което е  пряко свързано с изпълнението на служебните задължения на кмета, сметна съдът. Дори и в отпуск, кметът може да повлияе на свидетели, които са в йерархична зависимост от него, обяви съдия Силвия Цанкова.

По-рано през деня bTV съобщи, че Тотев е получил нови обвинения за престъпление по служба, този път изграждането на многофункционалната спортна зала „Колодрум“. Според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в 3 от 13-те обществени поръчки по проекта има общо 22 нарушения. В резултат на тях общината е ощетена със 7 777 340 лв.

Официално съобщение от прокуратурата за това няма. Но на брифинг съветници от Патриотичния фронт оповестиха именно такива данни.

Тотев бе привлечен като обвиняем заради това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в Пловдив, като длъжностно лице на отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът“ – град Пловдив.
Кметът е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това е нямало идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Нямало е и разрешение за строеж. Договор е сключен с изпълнителя – „Запрянови 03“ ООД. Това Иван Тотев е направил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив, сочи  прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.