Последни новини
Home / Законът / Варненският апелативен съд също отказа да отстрани ЧСИ, присвоил над 250 000 лв.

Варненският апелативен съд също отказа да отстрани ЧСИ, присвоил над 250 000 лв.

Defakto.bg
Елена Бангиева, Пресслужба
Състав на Варненския апелативен съд потвърди като правилно, законосъобразно и обосновано определение на Окръжен съд – Шумен,  с което е било отказано временното отстраняване от длъжност на частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Асен Тонев, обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Въззивният съд остави без уважение частния протест на Шуменска окръжна прокуратура срещу отказа за отстраняването на ЧСИ.
Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че Тонев е привлечен като обвиняем за присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и извършено в продължителен период от време. Разследването срещу 47-годишния ЧСИ е установило, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева, които ползвал за лични нужди. Тонев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер с 5000 лева, определена от ОС-Шумен.
Днес втората съдебна инстанция споделя мотивите на ОС-Шумен, според които към момента на повдигане на обвинението (29.11.2016 година) обвиняемият не е имал длъжностно качество на ЧСИ – той вече е бил отстранен от длъжност за 1 година като наказание, наложено му от Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители. За този период от време архивът на Тонев е бил предаден на друг ЧСИ и той на практика е нямал достъп до 9-те дела, които са обект на разследване. Срокът на наказанието му изтече на 12 януари 2017 г., но с този факт „не се възстановяват автоматично правата му“, отбелязва съдът.
Законът изисква след изтърпяване на санкцията, да се подаде молба до Министъра на правосъдието и само с негова заповед ЧСИ може да бъде възстановен на длъжност.
И за Апелативния съд е безспорно, че едно лице не може да бъде лишено от права, ако не ги притежава. Съдът споделя и другия извод на първата съдебна инстанция, че на практика Асен Тонев не би могъл да създаде пречки за установяване на обективната истина, защото не е имал и няма достъп до архива с изпълнителните дела.
Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава отказа за временното отстраняване от длъжност на шуменския ЧСИ Асен Тонев, обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.