Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа да отложи решението да уволни ли съдия-партиец

ВСС отказа да отложи решението да уволни ли съдия-партиец

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС отказа за пореден път да отложи решението по дисциплинарното дело срещу Мариян Марков. Предложението е магистратът да бъде уволнен заради просрочени дела.

Дотук разглеждането няколко пъти бе отлагано основно заради заболяване на Марков. Съдията от Софийския градски съд също иска да напусне системата. Големият проблем обаче е как.

Марков бе депозирал оставка, но ВСС не я разгледа, защото вече бе постъпило предложение за дисциплинарно дело срещу него. Следващият ход на съдията обаче наистина създаде дилема. От септември м.г. той е член на политическата партия “Напред, България!”, което моментално го поставя в състояние на несъвместимост. Нещо повече – Марков е декларирал това пред ВСС още миналата есен. А констатира ли несъвместимост, съветът не може да го уволни, трябва просто да го освободи. А уволни ли го, Марков ще си тръгне без 20 заплати обезщетение за прослуженото време.

За последно бе съобщено, че няма решение по въпроса за несъвместимостта, защото кадровиците не могат да влязат във връзка с партията на Марков.

Затова пък въпросът за уволнението му няколко пъти влизаше в дневния ред на колегията.

Днес с 9 срещу 4 гласа бе решено дисциплинарният въпрос да не се отлага. А Мариян Марков да бъде уведомен, че колегията ще се произнесе по искането за уволнението му в 15 ч., за да присъства. Промените в ЗСВ изрично предвидиха право на устна или писмена защита при заплаха от уволнение.

 

About De Fakto

Проверете също

В сила е забраната за посещения в дискотеки, нощни барове и клубове на закрито до 8 ноември (заповедта)

От 06.00 ч. на 25.10.2020 г. до 00.00 часа на 08.11.2020 г.  като временна противоепидемична …

Памет: Преди година, С 20 “за” срещу 4 “против” ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.