Последни новини
Home / Законът / Единодушно, съдийската колегия уволни Мариян Марков (допълнена)

Единодушно, съдийската колегия уволни Мариян Марков (допълнена)

Defakto.bg

Единодушно, с 11 на 0 гласа, съдийската колегия гласува най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение за съдията от СГС Мариян Марков.

Това стана в края на днешното заседание. При гласуването отсъстваха Георги Колев, Димитър Узунов и Милка Итова. Никой от присъстващите не си е направил отвод.

Уволнението е заради просрочия по дела на съдията от Софийския градски съд по предложение на Калоян Топалов.

В предни години Мариян Марков вече бе наказван за същото с понижение в Софийския районен съд.

Днес той бе поискал отлагане на точката заради заболяване на адвоката му Антон Станков, но съдийската колегия отхвърли искането и я остави за края на дневния ред, за да може Марков да се яви.

Уведомен е лично от главния секретар на ВСС Димитър Тончев и е заявил, че няма да се яви, каза председателстващият колегията Лозан Панов. Той оповести решението. Дебатите по него не бяха публични, такова е изискването по закон.

От септември съдията Марков е член на политическа партия „Напред, България!“, което е несъвместимо с положението му на магистрат. ВСС обаче така и не стигна до констатиране на несъвместимост въпреки уведомленията на Мариян Марков за това.

Ето какво съобщиха по-късно от ВСС:

„Съдийската колегия изслуша решението на дисциплинарния състав по делото, който е намерил, че са налице изключително тежки дисциплинарни нарушения, допуснати от съдия Мариян Марков. Установен е огромен брой забавени производства по насрочване, произнасяне и изписване на мотивите към съдебните актове по делата, разгледани от съдията. Съставът определя формата на вината като пряк умисъл, тъй като не са посочени обективни причини за допуснатите нарушения. Докладвано бе,  че председатели на Софийския градски съд са предприели мерки, които обаче не са довели до промяна в поведението на съдия Марков, напротив – той е продължил фактически да отказва правораздаване. Той е бил наказван неколкократно за нарушения, допуснати от него за предходни периоди от време, но тези влезли в сила наказания не са изиграли роля.

Съдия Марков и неговият адвокат не са оспорили тези констатации и не са представили доказателства в тази насока. Адвокат Станков е представил писмена защита, в която пледира, че ВСС не е трябвало да образува дисциплинарното дело, тъй като съдия Марков е депозирал искане за оставка.“

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.