Последни новини
Home / Избрано / Кога може да напуснете работодателя си без предизвестие?

Кога може да напуснете работодателя си без предизвестие?

Defakto.bg

 

Кодекс на трудаСключих  трудов договор и подписах длъжностна характеристика, но след като започнах работа започнаха да ми възлагат нови задачи, които нямат нищо общо с квалификацията ми.  Въпреки набъбналия обем на работата, заплатата ми не бе  увеличена.  Мога ли в описания случай да прекратя без предизвестие договора си, запитва М. Л. от София

 Законът позволява да  прекратите трудовия си договор с предизвестие или по взаимно съгласие. Без предизвестие можете на напуснете, ако работодателят не ви е осигурил работата, за която сте се уговорили при сключване на договора.

Трудовото законодателство задължава работодателя да осигурява на работниците или  служителите  нормални условия за изпълнение на работата им, която е определена при възникване на трудовото  правоотношение.

Когато трудовият договор бъде променен, без съгласие на работника или служителя, законът дава право на напускане без предизвестие. Случаите за това са изрично изброени в закона –  ако работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение.  Също и ако  промени мястото или характера на работата и  уговореното трудово възнаграждение (освен в случаите, когато има право да извърши такива промени). Както и  когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или установени с нормативен акт.

Без предизвестие може да се напусне и в резултат на извършена промяна значително се влошат условията на труд при новия работодател. А също и ако служителят преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс, продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура. От срочен на безсрочен трудов договор също се преминава без предизвестие.

Работникът може да напусне без предизвестие, за да постъпи на държавна служба, както и когато уволнението му е признато за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен.

Задължаването на работниците да излизат в неплатен отпуск без тяхно съгласие, също е  основание за  напускане без предизвестие.

Справка: чл. 127, чл. 325, ал. 1, т. 1, чл. 326, ал. 1 и чл. 327 от Кодекса на труда.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.