Последни новини
Home / Законът / Люти спорове за среща с Инспектората във ВСС. Финалът е отворен

Люти спорове за среща с Инспектората във ВСС. Финалът е отворен

Defakto.bg

Предстояща среща с Инспектората във връзка с правените от него проверки в Софийския районен съд роди люти спорове в съдийската колегия на ВСС.

След повече от час разправии станаха ясни само две неща – че срещата ще е на 20 януари от 10 ч. в заседателната зала на съвета. И че на нея е поканено ЦЯЛОТО ръководство на СРС в оставка (за да не дойдел само Методи Лалов, според опасенията на Галя Георгиева). Кой ще присъства оттам нататък, най-вече ще пуснат ли и съдии от СРС, си остана загадка с отворен финал.

Темата изглежда дребнава за толкова кадрови страсти. И донякъде е, но не съвсем.

Решението да се проведе разговор с главния инспектор и инспекторите именно за проверките в СРС беше взето от съдийската колегия дни след протеста на магистратите на най-големия съд в страната. Поводът бе заявеното от тях, че са най-проверявания съд неясно защо, че само спрямо тях Инспекторатът прави предложения за дисциплинарни наказания, а експерти се държат безобразно по време на проверките си.

И всичко изглеждаше ясно. Оставаше днес да се определят датата и мястото на срещата.

Да, ама не било

В началото Лозан Панов поясни, че предложението за 20 януари, 10 часа във ВСС е съгласувано с Теодора Точкова. И продължи – „нормално е да има по един представител от всяко отделение на СРС”.

Главният инспектор обаче видя ред пробойни. „Инспекторатът не възразява да има подобна среща по организационни въпроси. Но при липсата на яснота за конкретните въпроси и проблеми, това ще се отрази на полезността на срещата. Целта й не е двете страни да се видят и изговорят, а да се вземат конструктивни решения за преодоляване на конкретни проблеми. Но това може да стане, ако има предварителна яснота за дневния ред, ясно формулирани проблеми. За мен такава яснота няма. А и защо да се проведе по време, когато старото ръководство на СРС си отива, а ново не е избрано? Въпреки това сме съгласни”, обяви Точкова.

Това даде старт на порой несъгласия и кадровиците потеглиха в посоки всякакви.

Ни в клин, ни в ръкав изгря и доклад на Сметната палата

Галя Георгиева категорично се противопостави да идват съдии. Затова пък настоя изрично да се гласува да дойде цялото ръководство на съда в оставка. (Защо стана ясно малко по-нататък).

Светла Петкова се присъедини за ръководството. Като, според нея, на въпросната среща основният въпрос трябвало да бъде докладът на Сметната палата за СРС, „касаещ проверка за организационни и управленски решения и изпълнения на дейности по финансов контрол – вещи лица, възлагане на обществени поръчки и т.н.” Защото по него председателят Методи Лалов имал задължение за отговор до три месеца, но хич не било сигурно, че ще го направи.

Извън това в дневния ред на срещата да се включи и въпросът за даренията, приемани от СРС „за изготвяне на герб на съда, надписи и други, които приема от адвокати, адвокатски дружества и са изложени в сайта на съда”. „Ще видите колко дарители има, които са страни по делата, това не оказва ли негативно влияние на правораздавателната дейност?”, влезе в темата Светла Петкова. И дълго не излезе оттам. Въпреки всеобщото недоумение (с малки изключения) какво общо имат финансово-дарителските въпроси с проверките на Инспектората!

Соня Найденова се опита да обясни, че е извън предмета на срещата. После обяви, че докладът на Сметната палата е окончателен, по него отдавна са изпратени становищата на СРС, сега до 3 месеца остава да се изпълнят препоръките. И това не е въпрос на колегията, а на бюджетната комисия на ВСС и на пленума на съвета!

Да се допълни дневния ред, настоя обаче и Галя Георгиева. И разкри същината – отиващото си ръководство трябва да даде отговори.

Явно целта е за пореден път този екип да бъде заклеймен като нарушител, друг смисъл не виждам, обобщи Калин Калпакчиев.

След което с 11 на 1 гласа се прие да има среща на 20 януари от 10 часа във ВСС.

Ами сега?

Форматът на срещата обаче остана енигматичен, а Светла Петкова продължи да настоява за Сметната палата и даренията.

Тук Лозан Панов се обърна към Теодора Точкова: „Искахте предварителен дневен ред. Смятате ли, че Сметната палата е подходяща точка за дневния ред за 20-и?”

„Аз отговарям само за срещата със съдийската колегия и инспекторите по работата на СРС, не ме намесвайте в друго. Аз ще участвам по дневния ред, който касае Инспектората”, обяви Точкова. После предложи да се покани и председателят на СГС Калоян Топалов, както и да присъства самият Панов.

Да бъде поканено и ръководството в оставка и на място ще се реши какви проблеми ще се дискутират, след като няма предварително определена тема, не се даде Галя Георгиева.

„Никого не можем да задължим, каним председателя и зам.-председателите, ако искат, ще дойдат. Каним и всички желаещи съдии. Никой не казва, че срещата трябва да е затворена”, обяви Калин Калпакчиев.

И с 11 на 0 се реши да се покани ръководството.

Накрая се стигна до Сметната палата.

Ама ние какво можем да решаваме по него, изпадна в недоумение и Мария Кузманова.

Ако се запознаете в детайли с доклада, ще съжалявате за думите си, отвърна Светла Петкова.

С 4 срещу 7 гласа съдийската колегия все пак не прие да разводнява срещата с Инспекторите и с други теми.

Това е положението. Засега.

About Елена Енчева

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.