Последни новини
Home / Законът / Обвиниха висш чиновник в безстопанственост заради скъпа храна на бежанците

Обвиниха висш чиновник в безстопанственост заради скъпа храна на бежанците

Defakto.bg

 

Бившият главен секретар на Агенцията за бежанците при МС  Златко Александров е привлечен към наказателна  отговорност  за умишлена безстопанственост. Това съобщи пресслужбата на държавното обвинение.

В съобщението е отбелязано, че досъдебното производство е образувано   след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезирал по публикация във вестник „Стандарт“ от 23.02.2016 г. под  заглавие „ Шефът на бежанците изгърмя за скъпи храни“. Той е разпоредил извършване на проверка.

Разследването установило, че в резултат на обществени поръчки за храна на бежанците за  агенцията са последвали значителни щети в размер на 22 450 лева, съобщават от държавното обвинение.

Ето какво гласи пълният текст на съобщението:

На 23.12.2016 г. Специализирано звено “Антикорупция” – СГП привлече като обвиняем Златко Александров – бивш главен секретар на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет за умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за агенцията в размер на 22 459 лв. /престъпление по чл. 219 ал.3 вр. с ал.1 от НК/.

С постановление от 30.06.2016 г. прокурор от СЗА е образувал наказателно производство за умишлена безстопанственост, в рамките на което, след разпити на 30 свидетели и назначаване на икономическа експертиза, на 23.12.2016 г. към наказателна отговорност беше привлечен Златко Александров.

Разследването е установило, че на 11.06.2015 г. Александров е бил упълномощен от Председателя на Държавна агенция за бежанците /ДАБ/ да представлява агенцията в качеството й на възложител на обществени поръчки.

В нарушение на Закон за финансово управление и контрол в публичния сектор и на длъжностната си характеристика, Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което са последвали значителни щети за ДАБ в размер на 22 459 лв.

На 02.12.2015 г. бившият главен секретар е взел и подписал решение за откриване на процедура на договаряне без обявление /по реда на чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП/, за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на хранителни продукти за осигуряване храненето на лицата, настанени в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци, подали молба за международна закрила на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет //РПЦ- гр. София- ж.к. „Овча купел”, кв. „Враждебна и кв. „Военна рампа”, РПЦ- с. Баня, РПЦ- гр. Харманли, ТЦ- с. Пъстрогор/. Той е одобрил обявлението за обществена поръчка и документацията за участие в процедурата, и на 09.12.2015 г. сключил договор за периодични доставки на хранителни продукти със срок за заплащане на цената – до 18.12.2015 г.

Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров, не е била налице необходимост от доставянето на малотраен варено- пушен колбас „Телешки” с общо тегло – 5 378, 35 кг., тъй като към този момент такива хранителни продукти са били налични  в складовете на ДАБ. По същото време е отчетено и намаляване броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.

Още е установено,  че доставеният колбас, за който ДАБ са заплатили сумата от 21 298,27 лв., е със срок на годност 04.03.2016 г. Поради неговата негодност за консумация след изтичане на срока, на 19.04.2016 г. е бил унищожен от „Екарисаж- Варна“.

Освен тези щети, настъпили пряко за ДАБ, за сметка на държавната агенция са настъпили и щети в размер на 1 161 лв. , представляващи стойността на услугата по събиране, транспортиране и обезвреждане /унищожаване/ на колбаса.

Александров е с мярка за неотклонение „Подписка“ .

Разследването продължава.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.