Последни новини
Home / Законът / След „шарено“ гласуване, избраха София Радославова за председател на Шуменския окръжен съд

След „шарено“ гласуване, избраха София Радославова за председател на Шуменския окръжен съд

Defakto.bg

След протяжни изслушвания и „шарено“ гласуване, София Радославова бе избрана за председател на Шуменския окръжен съд.

„За“ Радославова гласуваха 9 от съдийската колегия на ВСС. Конкурентът й Светлин Стефанов получи 5 гласа „за“.

Най-любопитното беше, че този път кадровиците изоставиха традиционното разделение мнозинство-малцинство. Така след подалите „да“ за Радославова бяха както Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова (от опозицията), така и Галя Георгиева, Даниела Костова и други от мнозинството. В подкрепа на Светлин Стефанов пък бяха гласовете както на Георги Колев, така и на Камен Иванов.

И двамата кандидати участваха в конкурса като редови съдии от ОС-Шумен, с отлични оценки в атестациите. По брой точки обаче води дамата.

София Радославова е съдия от 2006 г., преди това е била следовател и шеф на шуменското следствие. Завършила е право в Бургаския свободен университет.

Светлин Стефанов също е бил следовател, включително и военен, но е в съда от края на 90-те години на миналия век, включително и зам.-председател на ОС-Шумен. Той беше и инспектор в първия състав на Инспектората, бил е и съдия-наставник в НИП. Завършил е Висшия институт на МВР.

И двамата са изслушани на общо събрание на шуменските съдии, което няма решение за подкрепа на единия или на другия.

В концепциите и двамата говорят за укрепване на доверието в съда, прозрачност, монтиране на електронни информационни табла и т.н.

От зададените й въпроси стана ясно, че София Радославова няма нито един отменен съдебен акт, но иначе това е проблем в работата на съда. В изложението си тя прибягна и до цитат на Конфуций.

Главният инспектор Теодора Точкова и шефът на ВАС Георги Колев призоваха за подкрепа на Светлин Стефанов. Точкова изтъкна, че той има по-голям опит като съдия, а е бил и инспектор.

За Радославова се изказаха Даниела Костова, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Лозан Панов. Изтъкнато бе, че тя е направила задълбочен анализ и на работата на районните съдилища в областта и има повече точки в атестацията си.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.