Последни новини
Home / Законът / Цацаров иска възобновяване на дело за двойно убийство

Цацаров иска възобновяване на дело за двойно убийство

Defakto.bg

Да се възобнови делото за двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 г., иска главният прокурор Сотир Цацаров от Върховния касационен съд. По този ред обвинител №1 атакува двете оправдателни присъди по случая, произнесени от ВКС, съобщи прокурорската пресслужба.

Става дума за жестокото убийство на Венцислав Евтимов и Димитринка Петкова, които са били отвлечени, пребити, завързани с въжета и хвърлени живи в река Камчия.

Прокуратурата е обвинила четирима, апелативвният съд във Варна три пъти постановява доживотни присъди и за четиримата. Случаят три пъти стига до ВКС, който след две връщания на втората инстанция, на третия път през 2016 г. оправдава двама – Николай Николов и Ганислав Начев заради липса на солидни доказателства срещу тях. За останалите двама Мартин Стоименов и Илчо Адамов определя по 20 г. затвор.

Според Цацаров „при постановяване на оправдателните части на присъдата, касаещи обвинението за убийство, изключващи авторството на подсъдимите Николов и Начев, са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при оценката и анализа на събраните в хода на наказателното производство доказателствени източници и това е довело до неправилно приложение на материалния закон“.

От искането му става ясно, че основният мотив за оправдаването на двамата са несигурните показания на защитен свидетел, отказал да даде пред апелативния съд показания за обстоятелствата, за които еговорил пред разследващите 8 г. по-рано.

„Направените от касационната инстанция фактически и правни изводи в производството са резултат на значително надценяване доказателствената стойност на депозираните от подсъдимите обяснения в хода на въззивното производство, без да е отчетена необходимостта от допълнителна проверка на достоверността им относно релевантните факти, включени в предмета на доказване и особено, възпроизвеждащите механизма на причиняване на смъртта и на двамата пострадали“, заявява Цацаров.

И настоява за възобновяване на делото и отмяна на оправданията.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.